IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Италия е събрала едва 2 млрд. евро от данъка върху неочакваните печалби в енергетиката

Средствата от този данък отиват за финансиране на схемите за подпомагане заради скъпия ток

15:53 | 09.09.22 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Снимка: Архив Ройтерс
Снимка: Архив Ройтерс

Италия е събрала едва 2 млрд. евро от данъците, които правителството реши да наложи върху неочакваните печалби на енергийните компании в последните месеци, пише Ройтерс, позовавайки се на свои източници.

От началото на годината правителството на Марио Драги отпусна 52 млрд. евро в помощ на домакинствата и бизнеса заради високите цени на енергоресурсите. С началото на войната в Украйна енергийната криза се задълбочи, но част от компаниите в енергийния сектор всъщност получиха позитиви от това.

Рим реши да обложи тези неочаквани печалби и с тях да покрие разходите си по схемите за подкрепа, но се оказа, че голяма част от компаниите отказват да ги платят, защото посочват, че нестабилността на пазарите и волатилните цени също оказват негативно влияние и върху тях.

За да насърчи плащанията Драги посочи, че ако те бъдат изпълнени до края на август, ще има отстъпка, а след това - размерът на плащанията ще се увеличи. Но въпреки заплахите финансовото министерство получи едва 1 млрд. евро до края на юни и още 1 млрд. евро през юли и август. Основната част тези средства идват от Eni, в която дял има и италианската държава. Според източниците на Ройтерс компанията е внесла 560 млн. евро в хазната.

Неизпълнението на тези цели няма да се отрази върху финансовата стабилност на Италия - растящите цени и разходите за енергия увеличават постъпленията от индиректните данъци в хазната (например ДДС).

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:23 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Енергетика виж още

Коментари

Финанси виж още