IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Марио Драги призова за таван на цените на руския газ в ЕС

Италия вече е намалила наполовина зависимостта си от руския газ, който представляваше 40% от вноса на газ преди войната

21:49 | 24.08.22 г. 6
Снимка: Bloomberg L.P.
Снимка: Bloomberg L.P.

Държавите от Европейския съюз трябва да се споразумеят за определяне на горна граница на цената на природния газ, внасян от Русия, за да облекчат тежестта от растящите цени върху бизнеса и домакинствата, заяви в сряда италианският премиер Марио Драги, цитиран от Ройтерс. 

Драги обвини Русия, че използва доставките на газ като оръжие срещу Украйна и нейните европейски съюзници, което Москва отрича. 

"Италианското правителство настоява силно на европейско ниво за максимален таван на цената на руския газ, който внасяме", каза Драги на конференция в италианския град Римини.

"Някои страни продължават да се противопоставят на тази идея, защото се опасяват, че Москва може да прекъсне доставките", добави Драги, който предстои да се оттегли от премиерския пост след изборите следващия месец. 

"Но множеството спирания на доставките на руски газ това лято показаха границите на тази позиция", каза той. Драги посочи, че въпросът ще бъде обсъден на следващата среща на лидерите на ЕС и също така призова да се предприемат стъпки за отделяне на цената на газа от цената, начислявана за електроенергия.

Европейската комисия заяви този месец, че "спешно оценява различните възможности за въвеждане на тавани на цените на газа", без да уточнява под каква форма може да стане това. 

Следващата среща на върха на лидерите на ЕС е насрочена за октомври. 

Драги заяви още, че Италия ще прекрати вноса на руски газ до есента на 2024 г., ако дотогава влязат в експлоатация две инсталации за регазификация, както е планирано. През последните няколко месеца Италия вече намали наполовина зависимостта си от руския газ, който представляваше 40% от вноса на газ миналата година, добави той.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:58 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Енергетика виж още

Коментари

7
rate up comment 1 rate down comment 0
Импeраторът
преди 1 година
До: Р?РРРСРСРССАко продължаваш да пишеш тук, ще пратя до mail-a на училището чатовете ти с колеги и деца от фейсбук. Тогава ще видим как ще се обясняваш? Не съм го направил само, защото имам някакви граници въпреки глупостта ти, но не ги изпробвай.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 1 rate down comment 5
Р?мператоръ
преди 1 година
До: khao - Сопчик - промяната на банковата сметка за плащане, НЕ Е нарушаване на договорът. Не е дори повод за преподписването му. Да си чул - Германия или коя да е друга страна - да твърди обратното, когато руснаците поискаха да им плащат по рублева сметка?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 2 rate down comment 4
Р?мператоръ
преди 1 година
До: zelka007 - Зелкич, като са го отписали, защо плачат? направо да се отказват от него и - толкова. Тия "куп производители" - кои са точно? На САЩ им гръмна терминалчето, Катар и Алжир не увеличават доставките, Австралия ги ограничава. Впрочем скоро и "другите производители" може да се окажат достатъчни, защото за много потребители безумно скъп газ е по-зле дори от никакъв газ. Вчера газчицата удари 3$ на метър... а още е август.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 2 rate down comment 4
Р?мператоръ
преди 1 година
Тоя глyпак не разбира, че в отговор Русия просто ще им врътне крана. Тогава този - дето още преди 3-4 месеца в Неапол щяха да го разкъсат на улицата, направо ще трябва да емигрира в Нова Зеландия....
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 5 rate down comment 4
zelka007
преди 1 година
До: Alex Silver ... Саше , рассийският газ всички са го отписали вече . Доставките са под 30% от нормалните им обеми . И на тяхно място се наместват един куп други производители от цял свят . Оставят им вратичка , според мен излишна , но така са решили , да участват в някаква търговия ... Повтарям , според мен излишна и ненужна . *** тръбите и кой от къде е ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 6 rate down comment 4
khao
преди 1 година
До: Alex Silverпроззз, имаш подписан договор който е едностранно нарушен от путинска русия... е кой да е виновен, да ви еааа в главите просссти?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 7 rate down comment 8
Alex Silver
преди 1 година
Видиотиявянието на гюропата върви с бясни темпове. Юропейската икономика, поставена в услуга на чужди политики, ускорено върви към ямата с гириза, а ТОЯ щял да определя цената на руския газ. А на катарския не ще ли? И на алжирския? Нали от пълна идьотийия отидоха на борсови цени и оцапаха калците. За "зеленикаквите" простотатии мълча. Сами се набутаха, ама Путин им е виновен, че още не им е бил шута в меките задове.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още