IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Италия заплашва газовото единство на ЕС с промени в ценообразуването

Цените и експозицията към руско снабдяване са различни в отделните страни и разминаването може да се увеличи още повече

23:01 | 01.08.22 г. 1
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg LP</em></p>

Снимка: Bloomberg LP

Европейският съюз е заплашен от тежка газова криза и вече се показват признаци за липса на единност между страните членки.

Цените и експозицията към руско снабдяване са различни в отделните страни и разминаването може да се увеличи още повече, след като Италия промени начина, по който изчислява сметките на потребителите. От октомври те вече няма да се основават на европейския газов бенчмарк, търгуван в Нидерландия, а вместо това ще са свързани с италиански газови договори, съобщи местният енергиен регулатор ARERA, цитиран от Bloomberg.

Изненадващата мярка може да се окаже повод за очакване – или поне надежда – че цените на двата газови договора може да се разделят, посочват анализатори на Citigroup.  Бързото запасяване с газ в Италия миналия месец, както и възможността за ново зареждане през август, може да доведе до краткотрайно пренасищане в страната. Това може „значително да подобри настроението за зимните газови прогнози в Италия и така да създаде волатилност в италианските газови цени“, посочват още те.

Подобрените газови прогнози на Италия може да увеличат разликата с нидерландските и германските договори. Графика: Bloomberg 

Европейската солидарност бе подложена на изпитание тази година, след като Русия намали значително доставките на газ за континента. Бенчмарковият газов договор, търгуван в Амстердам, удвои стойността си повече от два пъти досега, отразявайки рисковете за континента тази зима.

Някои страни членки на ЕС като Италия имат повече алтернативни източници на газ освен Русия, включително втечнен природен газ от Алжир. Други страни, особено на изток, обаче са по-зависими от тръбните доставки от Русия и нямат достатъчно интерконектори за ключовия внос на втечнен природен газ от запад.

Унгария вече заяви, че забранява енергийния износ в повечето случаи в рамките на обявеното си извънредно енергийно положение. Страната също така планира да си осигури допълнителни количества газ от Русия. Не е изключено и повече страни да затворят границите си за износ на газ, ако доставките се влошат по-осезаемо.

Що се отнася до Италия, рисковете за газа през зимата намаляха, посочват от Citigroup. Нивата на резервите от газ са на окол 73%, което все още е под петгодишното средно равнище, показват данни на Gas Infrastructure Europe. Но намаляването на потреблението и увеличаването на покупките на неруско гориво могат да помогнат страната да изкара зимата.

„Вярваме, че тази цел е постижима за Италия при нормални метеорологични условия“, коментират още от Citigroup.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:24 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

1
rate up comment 2 rate down comment 0
zelka007
преди 1 година
Всички големи икономики се отърсват от рассийският махмурлук ... Импе , вторият най-голям клиент на крадците на съдомиялни машини им се изплъзна ... :))) ... заместили са могъщият газодоставчик от Алжир, Египет и Конго , а са се подсигурили и в Либия, Ангола, Мозамбик и Индонезия ... сега рaшистите ще могат вече да се концентрират върху вътрешният си необятен пазар и да печелят купища рубли ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още