IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Италия значително занижи прогнозите си за икономическия растеж

Ръстът догодина на италианската икономика ще се дължи изцяло на вътрешното търсене, прогнозира статистическият институт на страната

16:19 | 06.12.22 г.
Снимка: Giulio Napolitano/Bloomberg
Снимка: Giulio Napolitano/Bloomberg

Икономиката на Италия ще се разрасне с 0,4% следващата година, прогнозира Италианският статистически институт, рязко понижавайки предишните си очаквания от юни за 1,9% повишение, като предупреди за няколко низходящи риска, които биха могли да предизвикат още по-рязък спад, пише Ройтерс.

Брутният вътрешен продукт (БВП) на Италия ще се повиши с 3,9% през 2022 г., което е възходяща прогноза спрямо юнските оценки за 2,8%, става ясно от доклада за икономическите перспективи на института, публикуван два пъти в годината. Причина за по-оптимистичните нагласи е по-силният от очакваното растеж през първите три тримесечия на годината.

Най-скорошните оценки на ведомството до голяма степен съвпадат с тези на правителството на Джорджа Мелони, което през ноември прогнозира ръст от 3,7% през тази и 0,6% през следващата година.

„Прогнозираният сценарий се характеризира с низходящи рискове, свързани с последващо повишаване на цените, забавяне в международната търговия и устойчивост на ограничаващата парична политика“, допълват от института.

През 2023 г. разширяването на третата по големина икономика в еврозоната ще се дължи изцяло на вътрешното търсене, като търгуваните потоци ще представляват незначителна тежест за растежа.

Инвестициите ще са основен двигател тази и следващата година, подпомогнати от европейските фондове за възстановяване след пандемията.

Редица организации наскоро занижиха своите очаквания за представянето на италианската икономика, което нареди прогнозите на статистиката сред най-оптимистичните. От италианския бизнес (Confindustria) очакват нулев ръст на БВП следващата година, а от Организацията за икономическо развитие и сътрудничество (ОИСР) – 0,2% повишение.

В понеделник от рейтинговата агенция Fitch завишиха леко своята прогноза за 2023 г. от 0,7% спад през октомври до 0,1% спад.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 16:19 | 06.12.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Икономика и макроданни виж още

Коментари

Финанси виж още