IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Китайската икономика е нараснала през 2021 г. по-силно от първите оценки

БВП на страната е с около 80 млрд. долара по-голям от първоначалните изчисления

10:27 | 27.12.22 г.
Снимка: Bloomberg L.P.
Снимка: Bloomberg L.P.

Брутният вътрешен продукт на Китай през 2021 г. е бил с около 80 млрд. долара по-голям от първоначалните изчисления, съобщиха от Националното статистическо бюро (NBS), цитирани от Bloomberg. Тази ревизия добавя еквивалента на БВП на Гана към размера на втората по големина икономика в света.

БВП на Китай е на стойност 114,9 трлн. юана (16,5 трлн. долара), с 556,7 млрд. юана повече от по-ранните изчисления, се казва в изявление на NBS от вторник.

След ревизията икономическият растеж на Китай през миналата година се оценява на 8,4% в сравнение с 8,1% според предварителните данни, публикувани през януари.

NBS обикновено публикува предварителните оценки за БВП за предходната година през януари, а окончателните - до края на следващия януари, въз основа на фактори като събирането на по-изчерпателни данни от бизнеса. Съобщението от вторник означава, че сравнителната база за икономическа експанзия тази година е станала по-висока.

Икономиката на Китай тази година беше засегната от повтарящи се вълни от Covid и продължаващ спад на пазара на недвижими имоти. Тя е изправена и пред още смущения през следващите месеци, след като правителството внезапно изостави стратегията си за нулев Covid точно когато случаите нараснаха през зимата.

Икономисти прогнозират, че растежът на страната ще се забави до 3% през 2022 г., преди да се възстанови до 4,9% през следващата година.

Очаква се БВП на Китай да се забави допълнително, преди да се ускори. Графика: Bloomberg Очаква се БВП на Китай да се забави допълнително, преди да се ускори. Графика: Bloomberg

Производството и лизингът и бизнес услугите са с основен принос за промените на БВП през 2021 г. Тяхната продукция с добавена стойност се е увеличила съответно с 278,4 млрд. юана и 213,4 млрд. юана, сочи разбивката на NBS. Продукцията с добавена стойност на строителната индустрия е понижена със 139,7 млрд. юана, което е най-голямото намаление сред всички сектори.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:35 | 27.12.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Икономика и макроданни виж още

Коментари

Финанси виж още