IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Как Испания обузда инфлацията?

Инфлацията в кралството спадна до 5,8% - също благодарение на 45 млрд. евро държавни средства. Как Испания може да финансира това?

19:07 | 07.01.23 г.
Автор - снимка
Създател
Снимка: Angel Garcia/Bloomberg
Снимка: Angel Garcia/Bloomberg

Положението на лидера на консервативната опозиция Алберто Нунес Фейхоо става все по-тежко. Времената на абсолютните мнозинства и в Испания са отминали. През зимата ще се проведат парламентарни избори и досега изглеждаше, че неговата партия PP ще изпревари управляващата PSOE, която е в коалиция, и страната отново ще има дясно правителство. Но само за няколко месеца тенденцията се обърна.

Точно навреме за Коледа се случи едно малко чудо: с инфлация от 5,8% през декември Испания е един от отличниците в ЕС. В България инфлацията през същия месец беше 16,9%, а в еврозоната - 9,2%. Освен това Испанската централна банка очаква растеж от около 5% за 2022 г., докато Германия например е измъчвана от опасения за рецесия. Много икономисти се чудят как испанското ляво правителство го е направило, след като винаги казват „когато Германия се закашля, Испания хваща грип", пише в свой анализ германският WirtschaftsWoche.

Изчислението е просто: тъй като данъчните приходи в Испания са на рекордно високи нива поради положителното развитие на заетостта, както и стабилния растеж, страната успя да освободи напълно от данъци основните хранителни продукти в началото на годината, изпращайки психологически сигнал на пазара преди Коледа: Правителството контролира инфлацията. Когато през март миналата година Нунес Фейхоо встъпи в длъжност като лидер на вътрешно разкъсваната тогава Народна партия, Испания все още имаше една от най-високите инфлации в ЕС - почти 10%. През юли 2022 г. тя бе почти 11%. „Испанците губят покупателната си способност, а държавата печели от това", критикува Нунес Фейхоо. Лявото правителство трябвало да намали ДДС върху електроенергията и храните, това би било истинска социална политика.

Данъчни отстъпки и намеса на конкретни пазари доведоха до обрат

Сегашният министър на икономиката от социалдемократическата партия Надя Калвиньо, както и министърът на енергетиката Тереса Рибера обаче първоначално изчакваха заради високия държавен дълг от 115% от БВП. Накрая обаче те предприеха тази стъпка в съгласие с Брюксел. Министрите стартираха набор от мерки за периода до 2022 г., също така заедно с министрите на труда и финансите. От началото на 2022 г. досега за смекчаване на инфлацията са използвани общо 45 млрд. евро държавни средства. След това, през есента на 2022 г., испанското правителство намали ДДС върху електроенергията от 21 на 5%.

Вече бяха въведени данъчни облекчения и намаления на цените на електроенергията за социално слабите семейства. Освен това пенсиите в Испания ще се увеличат с 8,5% тази година, а особено ниските - с цели 15%.

Според икономисти въведеният таван на цените на наемите и на природния газ също е забавил темпа на инфлация в Испания. Увеличението на наемите може да възлиза на само 2% годишно, а заедно с португалците испанците въведоха таван на цената на газа на иберийския пазар още през май 2022 г.

Но дори и всичко това да изглежда добре в цифри, испанците де факто трябваше да понесат най-голямата загуба на покупателна способност в ЕС поради сравнително ниските заплати, поради което испанските предприятия ще трябва да адаптират заплатите към нивото на инфлацията през 2023 г., ако не искат да рискуват постоянни стачки в някои сектори. Освен това въвеждането на временен данък върху специалните печалби на банките и електроенергийните дружества, както и на солидарна такса за богатите като противодействие на антиинфлационните мерки, според испанската централна банка не може да функционира. Поради това изследователските институти и банките все още не са единни дали испанският дефицит ще се увеличи през 2023 г. поради тези допълнителни разходи, тъй като растежът в Испания също ще намалее значително.

Последна актуализация: 16:43 | 07.01.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Икономика и макроданни виж още

Коментари

Финанси виж още