IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Как Испания обузда инфлацията?

Инфлацията в кралството спадна до 5,8% - също благодарение на 45 млрд. евро държавни средства. Как Испания може да финансира това?

19:07 | 07.01.23 г.
Автор - снимка
Създател
Снимка: Angel Garcia/Bloomberg
Снимка: Angel Garcia/Bloomberg

Освен това, подобно на Фейхоо, Хуан Карлос Хигерас, икономист от EAE Business School в Мадрид, смята, че инфлацията от 5,8% е „фалшива": „Според мен някои данни не са били записани правилно, тъй като базисната инфлация се повишава по-силно". Но и той трябва да признае, че „иберийското решение" на газовия пазар и отстъпката от 20 цента на литър гориво са допринесли за по-ниската инфлация в сравнение с ЕС. Испанската държавна железница Renfe, която пусна безплатен билет за пътуващите от септември до края на годината, също е допринесла за стабилизирането на цените, смята Хигерас.

Намаляването на ДДС и ограничаването на цените спряха тенденцията

Независимо дали става дума за добър маркетинг, статистически трикове или ефективна икономическа политика, ясно е, че опозицията няма достатъчно аргументи срещу правителството. Понастоящем двете популярни партии - PSOE и PP - са на косъм една от друга, като настоящото правителство печели все повече точки. Освен това Фейхоо не говори английски и едва ли би могъл да подобри активната роля на лявото правителство на международната арена, ако спечели парламентарните избори.  Испанската държавна железница Renfe, която пусна безплатен билет за пътуващите от септември до края на годината, също е допринесла за стабилизирането на цените. Снимка: Angel Garcia/Bloomberg Испанската държавна железница Renfe, която пусна безплатен билет за пътуващите от септември до края на годината, също е допринесла за стабилизирането на цените. Снимка: Angel Garcia/Bloomberg

Дипломатическите наблюдатели са съгласни с това. Педро Санчес може и да не е популярен, но в собствената си партия е смятан за успешен организатор на стратегически кампании - в крайна сметка, откакто пое поста през 2018 г., той трябваше да се справи със сепаратистката криза в Каталуния, с разкритата системна корупция в испанското кралско семейство, а след това да се справи с пандемията с 40 000 смъртни случая само през първите няколко месеца.


И в момента Санчес не се притеснява да пътува от една страна в друга, опитвайки се да компенсира враждебното настроение у дома с нови приятели в чужбина, като винаги следи за икономическите инвестиции в страната си. Испанското правителство поддържа обмен с Германия, какъвто не е имало от дълго време. А за 2023 г. Испания изглежда ще успее да избегне рецесията, за разлика от някои свои съседи. Credit Suisse очаква растеж от 0,8% и инфлация от 4,6%.

Лидерът на опозицията Нунес Фейхоо, чийто личен съветник обича да представя своя кандидат за президентските избори тази есен като бъдещ ръководител на правителството, ще трябва да промени стратегията си, ако иска да стане министър-председател на Испания. През 2023 г. Санчес ще има още едно ясно предимство: той ще поеме председателството на ЕС от юли до декември, а авторитетът му в Брюксел е повече от добър.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 16:43 | 07.01.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Икономика и макроданни виж още

Коментари

Финанси виж още