IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Всеки четири от десет германски компании очакват спад в бизнеса си през 2023 г.

Перспективите са особено мрачни в строителния сектор, където над половината предприемачи очакват понижение в продукцията

11:10 | 09.01.23 г. 1
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Снимка: Krisztian Bocsi/Bloomberg
Снимка: Krisztian Bocsi/Bloomberg

Всеки четири от десет германски компании очакват бизнесът да се свие през 2023 г., показа проучване на Германския икономически институт (IW) в понеделник, като виновник за това са високите разходи за енергия, проблемите със снабдителните вериги и продължаващата война в Украйна, пише Ройтерс.

„Рискът от недостиг на газ през зимния сезон на 2022/23 г. вече не е толкова наличен, както бе през лятото на 2022 г., и цените на енергията също намаляха оттогава. Въпреки това, те остават на високи равнище и не могат да бъде изключени прекъсвания в производството“, посочват от института в своето проучване.

„Още повече - едва през 2023 г. ще стане ясно как обширните доставки на газ и енергия може да се натрупат за следващата зима и каква ще е степента на всякакви възможни прекъсвания, които биха могли да се случат през 2023 г.“.

Проучването сред около 2500 компании показа, че една трета от тях очакват продукцията да стагнира, а оставащата една четвърт са оптимисти в очакване на ръст на бизнеса.

Икономиката на Германия, най-голямата в Европа, се очаква да се свие с 0,3% следващата година, което ще е най-голямото понижение сред страните от Г7, според Международния валутен фонд (МВФ).

Перспективите са особено мрачни в германския строителен сектор, където повече от половината компании, анкетирани от IW, очакват спад в продукцията, докато само 15% - ръст. Картината е малко по-оптимистични в промишлеността, където 38% очакват понижение.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:10 | 09.01.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Икономика и макроданни виж още

Коментари

1
rate up comment 2 rate down comment 1
Alex Silver
преди 1 година
А останалите 6 вече са се нагълтали с водица?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още