IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Норвегия измести Русия като основен доставчик на газ за Германия

Газохранилищата в Германия са пълни до почти 91% от капацитета си, което носи спокойствие за енергийния регулатор в страната

15:33 | 06.01.23 г. 2
Снимка: Andrey Rudakov, Bloomberg
Снимка: Andrey Rudakov, Bloomberg

Норвегия се превърна в основен доставчик на природен газ за Германия, след като Русия намали съществено доставките през 2022 година, сочат данни на германския енергиен регулатор Bundesnetzagentur. През миналата година Германия е закупила с 12,3% по-малко газ спрямо 2021 година, или 1449 тераватчаса. Износът към съседни държави е намалял, основно заради липса на търсене - до 501 тераватчаса, спрямо 749 тераватчаса през 2021 година.

33% от вноса на природен газ се пада на Норвегия, а въпреки намалените количества на Русия се падат към 22% от вноса, допълват още от институцията.

През 2021 година Русия е доставила 52% от вносния природен газ в Германия. След взривяването на "Северен поток 1", доставките на руски газ за страната намаляват с 80% и в момента тя получава малка част от предварително договорените количества през Украйна.

От енергийния регулатор обясняват, че това понижение се компенсира не само с газ от Норвегия, но и от Нидерландия и Белгия. В края на 2022 година Германия започна да получава втечнен газ за първи път в историята през собствен терминал.

Потреблението на газ в Германия намалява с 14 на сто, което се подкрепя от по-топлото време - през 2022 година като цяло температурите са със 1,1°С по-високи спрямо средните за последните четири години. От друга страна обаче декември е малко по-студен от средното, допълват от агенцията.

Заради топлото време и количествата газ в газохранилищата на Германия са пълни към 91% от капацитета си, което е съществено по-добро от очакваното. В края на ноември регулаторът коментира, че ниво под 40% към края на януари би било критично. Предизвикателствата за следващия отоплителен сезон обаче все още са налице, като в Берлин очакват руските доставки съвсем да пресъхнат през тази година.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 15:33 | 06.01.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Енергетика виж още

Коментари

2
rate up comment 3 rate down comment 1
zelka007
преди 1 година
До: aldy... объл , газопроводите си ги гърмят крадците на съдомиялни и перални ... нефелни до последният рaшист ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 2 rate down comment 5
aldy
преди 1 година
Сега #КОЙ е на ред да гърми газопроводи? Германия е отписана и Чичо Сам няма да я остави на мира.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още