IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Германия има цел газът в газохранилищата да не пада под 40% до февруари

Страната започна зимата с пълни до 99% от капацитета си газохранилища

19:42 | 25.11.22 г. 1
Снимка: Bloomberg LP
Снимка: Bloomberg LP

Газохранилищата в Германия трябва да останат пълни до около 40% от капацитета си към 1 февруари, в противен случай правителството ще поеме контрола на разпределението на доставките, коментира Клаус Мюлер, който е начело на енергийния регулатор на Германия. Ройтерс отбелязва, че целта е да бъдат гарантирани доставките на суровина до края на зимния сезон.

Германия започна новия сезон с почти 99% от капацитета си пълни газохранилища, като доскоро успяваше да нагнетява газ в съоръженията. Днес добивът вече е започнал, сочат данните на Gas Infrastructure Europe (GIE). Заради по-ниските температури в последните дни повечето страни в ЕС  всъщност вече черпят газ от газохранилищата си. България и Швеция все още се въздържат, а Испания и Словакия дори успяват да нагнетят още малко газ за зимата.

България започва зимата с почти 94% запълнен капацитет на "Чирен", сочи още статистиката.

Германия ще следи за няколко индикатора, преди да вземе решение дали да разпределя служебно природния газ, казва още Мюлер. Това ще бъде дългосрочната метеорологична прогноза, ситуацията в съседните страни, както и възможностите за балансиране на мрежата, така че да се запази налягането, необходимо за преноса на газа.

Германия активира своя тристепенен план за действие при криза, след началото на военната инвазия на Русия в Украйна. Последната стъпка от този план е правителството да разпределя природния газ. През лятото бяха определени уязвимите групи, в които на първо място са домакинствата, а след това и някои ключови за германската икономика компании.

Според анализите в последната седмица битът и индустрията в Германия използват по-малко газ спрямо средното ниво за 2018-2021 г. През тази седмица обаче потреблението се повиши с 28% заради по-ниските от обичайното температури.

Заради увеличеното потребление цената на природния газ на нидерландската борса TTF се повишава с 6% спрямо предходната седмица и вече се движи около нивото от 123 евро за мегаватчас.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 19:43 | 25.11.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Енергетика виж още

Коментари

1
rate up comment 0 rate down comment 1
Импeраторът
преди 1 година
Чакай малко, нали в Германия нямаше да се къпят тази зима и щяха да стоят на тъмно.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още