IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Германия предлага зона за свободна търговия на демокрациите

Големият проблем пред подобна инициатива ще е съпротивата от страна на САЩ 

13:52 | 19.01.23 г. 2
Автор - снимка
Създател
Германският финансов министър Кристиан Линднер. Снимка: EPA/CLEMENS BILAN
Германският финансов министър Кристиан Линднер. Снимка: EPA/CLEMENS BILAN

Скептицизъм към свободната търговия в САЩ

Най-голямата пречка за провеждането на всеобхватни многостранни търговски преговори между световните демокрации обаче са САЩ. В продължение на десетилетия американците разбираха свободната търговия и глобализацията като инструменти за отваряне на пазарите и насърчаване на свободните общества. Но днес в САЩ почти няма желание да се говори за споразумения за свободна търговия. 

Търговският скептицизъм е една от малкото приемствености между защитаващия кредото America First Доналд Тръмп и обявения за отворен към съюзите политик Байдън.

ЕС и САЩ потушиха конфликтите си за митата за стомана и субсидиите за самолети. А в лицето на "Трансатлантическия съвет по търговия и технологии" (ТСТ) те създадоха нов форум за проучване на възможностите за сътрудничество. 

Въпреки това спорът относно американския „Закон за намаляване на инфлацията" (IRA) обтяга отношенията. Програмата за субсидии на стойност милиарди долари е един от най-важните успехи на Байдън във вътрешната политика - и е изпълнена с протекционистки разпоредби. 

Европейците се опасяват, че компаниите ще преместят производството на електрически автомобили и батерии в САЩ. В рамките на работна група за IRA ЕС и правителството на САЩ се опитват да изчистят най-големите проблеми. Но формирането на положителен дневен ред изглежда далечно. На дневен ред е ограничаването на щетите.

Байдън обеща на избирателите си „външна политика за средната класа". Европейците бавно осъзнават какво означава това - а именно, че американските работни места са приоритет. В САЩ е широко разпространено впечатлението, че американската средна класа е един от губещите от глобализацията. Всъщност реалните заплати нарастват сравнително бавно от края на 70-те години на миналия век.

Основната задача на Байдън е да обърне тази тенденция на фона на рязкото повишаване на разходите за живот. В този смисъл инициативата за свободна търговия на Линднер вероятно трудно ще го ентусиазира.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:53 | 19.01.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Икономика и макроданни виж още

Коментари

2
rate up comment 2 rate down comment 7
khao
преди 1 година
До: alex8712 пожелателно мислене, но надали таянидея ще се случи... леконе тъъъъпича. :)) до оня ден за тия немски корумпета и русия беше денократична държава...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 6 rate down comment 4
alex8712
преди 1 година
''зона на свободна търговия на демокрациите'' - интересна идея. В зависимост от това дали и как се реализира, мащабът и платежоспособността на подобен пазар биха били сериозен икономически стимул за привличане на производства от страни със съмнителни практики и авторитарен уклон. Подобна зона би стимулирала и повече демокрация по света - бидейки едно от изискванията за присъединяване на желаещи страни към зоната на свободна търговия...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още