IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Бизнес условията в Австралия се влошават за трети пореден месец

Инфлацията в страната вероятно е достигнала своя връх през миналото тримесечие

11:10 | 24.01.23 г.
Снимка: Bloomberg L.P.
Снимка: Bloomberg L.P.

Бизнес условията в Австралия са се влошили за трети пореден месец през миналия декември, когато търговията, печалбата и заетостта са се свили в отговор на серията лихвени повишения от централната банка, съобщава Bloomberg.

Бизнес условията - измерващи наемането, продажбите и печалбата - са намалели с 8 пункта до 12 пункта през декември, показа проучване на National Australia Bank Ltd. (NAB) във вторник. Нагласите са се подобрили, но са останали на негативна територия - движения, които централната банка следи отблизо, тъй като отразяват сегашните проблеми на бизнеса.

"Пониженията са значителни и са налице във всеки сектор", обясни Алан Остер, главен икономист в NAB. "Темпът на растеж се забави значително в края на 2022 г., докато ценовият натиск вероятно достигна върха си".

Според икономистите базовата инфлация в Австралия вероятно е достигнала върха си през миналото тримесечие. Източник: Bloomberg L.P. Според икономистите базовата инфлация в Австралия вероятно е достигнала върха си през миналото тримесечие. Източник: Bloomberg L.P.

Водещите показатели също са отчели спадове, като бъдещите поръчки са се свили с 2 пункта, а използването на производствения капацитет също бележи спад.

Докладът е предшестван от отделно проучване този месец, което показа, че потребителските нагласи са останали дълбоко на негативна територия, след като лихвените повишения от общо 3 процентни пункта в периода май-декември свиха доходите на домакинствата. Следващото заседание на банката, което ще е първото за 2023 г., предстои да се състои на 7 февруари.

"Ценовият натиск все още е налице. Наясно сме обаче, че пълният ефект от лихвените увеличения тепърва ще се прояви, затова и проучването би трябвало да ни даде сигнал за ускоряващ се ефект от лихвите в следващите месеци", допълва Остер.

Потребителската инфлация в Австралия вероятно е достигнала връх от 7,6% на годишна база през четвъртото тримесечие на 2022 г., като има очаквания тя да започне да се забавя през текущата година. Предстои данните за движението на потребителските цени да бъдат публикувани в сряда (25 януари).

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:10 | 24.01.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Икономика и макроданни виж още

Коментари

Финанси виж още