IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Поредното ускоряване на инфлация не успя да свие потреблението в Австралия

Данните за покачването на цените и устойчивото потребление ще накарат централната банка да продължи да покачва лихвите, смята икономист

12:09 | 11.01.23 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Снимка: Bloomberg L.P.
Снимка: Bloomberg L.P.

Австралийската икономика изпрати още един сигнал за своята устойчивост, след като през миналия ноември потребителите не обърнаха гръб на магазините и пазаруването покрай Черния петък и изминалите коледни празници, показа официалната статистика, цитирана от Ройтерс.

Данните на австралийската статистическа служба (ABS) сочат, че продажбите на дребно в страната са нараснали с 1,4% на месечна база през ноември, достигайки рекордните 35,9 млрд. австралийски долара (24,7 млрд. щатски долара). Резултатът е над двойно по-висок от медианните прогнози за ръст от 0,6%, докато увеличението през октомври бе ревизирано рязко в посока нагоре до 0,4% (след първоначални оценки за спад от 0,2%).

Силното търсене се отразява и в отделен на ABS, според който годишната инфлация в страната отново се е ускорила до 7,3% през ноември, след като се забави до 6,9% месец по-рано. Месечното увеличение е било подкрепено от 4,3% ръст на пътуванията и настаняванията покрай празниците.

„Високите цени на самолетните горива, съчетани с потребителското търсене през ноември, покачиха цените на самолетните билети, като цените за настаняване също се увеличиха", обясни Мишел Маркуард, ръководител по ценови статистики в ABS.

Комбинацията от силно търсене и все още ускоряваща се инфлация подчертават предизвикателството, пред което е изправена централната банка на страната, докато се опитва да охлади икономиката. От миналия май насам ведомството покачи лихвата с 300 базисни пункта, с което тя достигна 10-годишен връх от 3,1%.

"Продължаващата инерция на инфлация, съчетана с устойчивостта на потреблението, ще накарат централната банка да продължи да покачва лихвите за известно време", коментира Марсел Тилайънт, икономист в Capital Economics.

Пазарите прогнозира, че централната банка ще покачи лихвата си с още 25 базисни пункта на заседанието си на 7 февруари, като показателят ще достигне връх между 3,85% и 4,1% до септември тази година.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:10 | 11.01.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Икономика и макроданни виж още

Коментари

Финанси виж още