IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Австралия повиши лихвите до 10-годишен връх

В следващите месеци предстои последващо парично затягане, посочи управителят на централната банка на страната

11:07 | 06.12.22 г.
Управителят на Австралийската централна банка Филип Лоу. Снимка: Bloomberg L.P.
Управителят на Австралийската централна банка Филип Лоу. Снимка: Bloomberg L.P.

Австралийската централна банка повиши лихвите до 10-годишен връх във вторник, като запази прогнозите си, че ще са необходими още парично затягане, за да се озапти инфлацията – сигнал, който бе приет като леко ястребов* от пазарите, очаквали признаци за пауза в краткосрочен план, пише Ройтерс.

На последното си заседание за годината регулаторът повиши лихвата за осми пореден път, като избра ход от 25 базисни пункта (б.п.) до ниво от 3,1%. С това увеличение паричното затягане от май насам достигна общо 300 б.п.

Всички 30 икономисти, анкетирани от Ройтерс, очакваха ведомството да предприеме тази стъпка.

В изявление, до голяма степен наподобяващо тези от последните срещи на централните банкери, управителят Филип Лоу каза, че бордът на банката очаква да има последващи лихвени повишения, въпреки че това не е предварително определен курс.

„Размерът и моментът на бъдещите лихвени повишения ще продължи да се определя от постъпващите данни и от оценката на борда относно инфлационните перспективи и пазара на труда“, допълни Лоу.

Гарет Еърд, ръководител по икономика за Австралия в CBA, който прогнозираше, че лихвените повишения ще спрат след декември, промени прогнозите си, като добави още едно увеличение от 25 б.п. през февруари, с което върхът на лихвата ще достигне 3,35%.

„Бордът запази пристрастието си към затягане, както се и очакваше. Управителят обаче не смекчи ключовия параграф относно бъдещите насоки толкова, колкото очаквахме“, допълни Еърд.

Сега регулаторът ще има времето поне до февруари, когато е следващото заседание, за да прецени ефекта от най-агресивния си цикъл на затягане от десетилетия.

Следващият тримесечен доклад за инфлацията в Австралия предстои да бъде публикуван през януари. Според прогнозите на банката той може да покаже годишно инфлационно ниво от около 8% през четвъртото тримесечие.

Пазарите преоцениха вероятността от още увеличения през февруари, като сега очакват лихвите да достигнах връх от около 3,6% до юли догодина (при 3,5% предходни очаквания).

От ANZ обаче – чиито прогнози за връх на лихвата са за 3,85% - смятат, че всяко движение оттук насетне ще зависи от ежемесечните данни.

„Централната банка ще си даде пауза, ако данните предоставят такава възможност, но трябва да е оправдана пауза. Последващо влошаване на световните данни или значителна слабост в потреблението може да бъде причина (за такъв ход) на местно ниво“, каза Дейвид Планк, икономически ръководител за Австралия и Нова Зеландия в ANZ.

*Централните банкери, които смятат, че инфлацията е много по-голям бич за икономиката от бавния ръст и следователно рядко гласуват за намаление на лихвените проценти, носят нарицателното "ястреби", а тези, които са предразположени да гласуват за намаляване на лихвените проценти и за стимулиране на икономиката, са „гълъби“ - б. а.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:07 | 06.12.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Пазари виж още

Коментари

Финанси виж още