IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Австралия занижи прогнозите си за икономическия растеж

Инфлационният натиск в страната ще остане силен в следващите години, смята Австралийската централна банка

11:10 | 04.11.22 г.
Снимка: Bloomberg L.P.
Снимка: Bloomberg L.P.

Централната банка на Австралия понижи своите прогнози за икономическия растеж и в същото време предупреди, че ще са необходими още лихвени повишения, за да се контролира рекордната инфлация в страната, пише Ройтерс.

В своя традиционен тримесечен доклад за паричната политика регулаторът завиши очакванията си за инфлацията, като прогнозира по-висок ръст на заплатите и по-рязко увеличаване нивото на безработица през следващата година. Дори с последващи покачвания на лихвите обаче не се очаква инфлацията да се върне до целевия диапазон на банката от 2-3% преди края на 2024 г. - сигнал, че инфлационният натиск ще остане силен още дълго време.

„Има много несигурност около нашите прогнози, което прави пътя за постигане на целта на банката за връщане на инфлацията, без да се навреди на икономиката, тесен“, посочват от регулатора.

Прогнозите са потребителската инфлация да достигне връх от около 8% по-късно тази година (спрямо 7,75% връх, прогнозиран през август). Основната инфлация вероятно ще се ускори до 6,5% до края на 2022 г., след като по-рано бе прогнозиран връх от 6 на сто. И двата показателя ще забавят растежа си до 3,2% до края на 2024 г.

Годишното увеличение на заплатите се очаква да се ускори до 3,1% през тази година и до 3,9% през 2023 и 2024 г., маркирайки най-бързото възходящо движение от години насам.

Що се отнася до икономическия растеж на страната, той може да достигне 2,9% тази година (0,3 процентни пункта низходяща ревизия), докато през 2023 и 2024 г. се очаква да се свие до съответно 1,4% и 1,6%.

Във вторник финансовата институция покачи лихвите до 9-годишен връх от 2,85%, с което общото парично затягане от май насам достигна 275 базисни пункта (б.п.). Този месец банката забави своите ходове до увеличения от по 25 б.п., след като на последните си четири заседания повишаваше лихвите с по половин процентен пункт.

От ведомството обясниха промяната с това, че са наясно, че паричната политика действа със забавяне и че цялостният ефект от увеличенията тепърва предстои да бъде усетен.

Очакванията на пазарите са през декември банката отново да предприеме по-предпазлив подход от 25 б.п., като прогнозират, че лихвата ще достигне своя връх от около 4,1% до юли 2023 г.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:10 | 04.11.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Пазари виж още

Коментари

Финанси виж още