IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Австралия повиши лихвите до 9-годишен връх

Регулаторът одобри второ поредно лихвено увеличение от 25 базисни пункта

11:50 | 01.11.22 г.
Снимка: Bloomberg L.P.
Снимка: Bloomberg L.P.

Австралийската централна банка запази по-предпазливия си подход към паричната политика във вторник, като за втори пореден път повиши лихвите с 25 базисни пункта (б.п.) и ревизира възходящо инфлационните си прогнози, съобщи Ройтерс.

С хода, който е седмият поред на затягане, лихвата достигна 2,85%, или най-високото ниво от 2009 г.

Миналия месец регулаторът изненада пазарите, като забави затягащия цикъл, след като преди това бе одобрил четири лихвени повишения от по половин процентен пункт.

Банката завиши и прогнозите си за инфлацията, която се очаква да достигне около 8% по-късно тази година. Предходните прогнози бяха за ниво от 7,75%. През 2024 г. покачването на цените ще се забави до малко над 3%.

Управителят на банката Филип Лоу посочи в свое изявление, че ведомството се опитва да върне инфлацията към целевите равнища, без да вреди на икономиката. "Пътят, по който може да бъде постигнат този баланс, все още е тесен и е помрачен от несигурност", каза Лоу, като допълни, че бордът на банката е наясно със забавеното действие на паричната политика.

"Централната банка сигнализира своето предпочитание за "нормални" увеличения от по 25 б.п.", каза Крейг Джеймс, главен икономист в CommSec. "Оттук насетне по-големи увеличения от 50 б.п. са по-рисковани и вероятно означават, че целта за лихвите е достигната твърде бързо", каза Джеймс. По думите му крайният резултат би могъл да бъде, че централната банка може да бъде неактивна за няколко месеца.

От май насам регулаторът е повишил лихвите с 275 базисни пункта, но потреблението остава силно. Последните данни показаха, че продажбите на дребно в Австралия са записали още един стабилен ръст през септември. Същевременно потребителската инфлация е достигнала 32-годишен връх през третото тримесечие до ниво от над 7% на годишна база.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:50 | 01.11.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Пазари виж още

Коментари

Финанси виж още