IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Продажбите на дребно в Австралия записаха още един стабилен ръст през септември

Данните ще мотивират централната банка на страната да продължи цикъла на парично затягане

12:31 | 31.10.22 г.
Снимка: Brent Lewin/Bloomberg
Снимка: Brent Lewin/Bloomberg

Продажбите на дребно в Австралия са записали още един стабилен ръст през септември, когато не са поддали на лихвените повишения от централната банка и ускоряващата се инфлация, пише Ройтерс.

Продажбите на дребно са нараснали с 0,6% на месечна база през септември, достигайки 22,48 млрд. щатски долара, показа официалната статистика в понеделник. Резултатът е в точно съответствие с очакванията, с което годишното увеличение е достигнало 17,9%.

"Много магазини останаха отворени по време на Деня за национален траур (във връзка със смъртта на кралица Елизабет II), допълнителен ден извън официалните почивни през септември, като това подсили разходите за храна, алкохол и хранения в заведения", каза Бен Дорбър, ръководител по статистики за търговия на дребно в австралийската статистическа служба.

Устойчивото потребление е сред причините анализаторите да очакват Австралийската централна банка отново да покачи лихвите във вторник, когато ще проведе заседание. Пазарите залагат на увеличение на лихвата от 25 базисни пункта до 2,85%.

Последно инфлацията в страната достигна 7,3%, или най-високото ниво от 32 години насам.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:31 | 31.10.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Икономика и макроданни виж още

Коментари

Финанси виж още