IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Австралийската икономика разкри над тройно повече нови работни места от очакваното

Данните подсилват аргументите за последващи лихвени повишения от централната банка

11:23 | 15.12.22 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Снимка: Bloomberg L.P.
Снимка: Bloomberg L.P.

Заетостта в Австралия е нараснала над три пъти над прогнозите на икономистите през ноември, докато безработицата се е задържала на 48-годишното си дъно, подсилвайки аргументите за последващи лихвени увеличения от Австралийската централна банка, пише Bloomberg.

Икономиката на страната е разкрила 64 хил. нови работни места през миналия месец, надминавайки значително прогнозите за ръст от 19 хил. броя. С движението нивото на участие на работната сила е достигнало рекордните 66,8%, докато безработицата се е запазила на 3,4%.

Данните отразяват устойчивостта на пазарите на труда в развитите икономики срещу лихвените повишения, което увеличава вероятността, че централните банки ще увеличат лихвите до още по-високо ниво, за да предотвратят вкореняването на инфлацията.

От май месец насам, когато Австралийската централна банка предприе най-резкия си годишен цикъл на затягане от 1989 г., регулаторът е одобрил парично затягане в общ размер от 3 процентни пункта. Към момента лихвата е на ниво от 3,1%, но икономистите смятат, че тя ще достигне връх от 3,6% през 2023 г.

"Австралийската икономика запазва силната си инерция, която от своя страна е аргумент против всякаква пауза от централната банка на заседанието ѝ през февруари", каза Дейвид Басанезе от Betashares Holdings Pty. "Основният наратив за 2022 г. бе устойчивостта на икономиката до момента срещу лихвените повишения", посочва той.

Пазарът на труда е ключов фактор, който ведомството на Филип Лоу следи отблизо. Очакванията на финансовата институция са безработицата да остане около 3,4-3,5% до средата на 2023 г., а растежът на заплатите ще се ускори, но ще остане под 4% до края на 2024 г.

"Ако ръстът на заплатите остане добър, Австралия има добър шанс да се размине само с меко приземяване през 2023 г., дори щатската икономика да изпадне в рецесия", смята Басанезе.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:23 | 15.12.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Икономика и макроданни виж още

Коментари

Финанси виж още