IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Австралия продължи серията месечни търговски излишъци през октомври

Страна може да запише пета поредна година с излишък

11:15 | 08.12.22 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Снимка: Bloomberg L.P.
Снимка: Bloomberg L.P.

Австралия е напът да запише пета поредна година на търговски излишъци, след като през октомври бе продължена серията на повишения в доставките на природен газ и метали, пише Bloomberg.

През десетия месец търговският излишък на страната се е равнявал на 12,2 млрд. австралийски долара (8,2 млрд. щатски долара), след като през септември той бе 12,4 млрд. австралийски долара. За сравнение – очакванията бяха за ниво от 12 млрд. австралийски долара. Износът и вносът са намалели с по 1% на месечна база през октомври.

Австралия продължава серията си на месечни излишъци от януари 2018 г. насам, подкрепена от продажбите на желязна руда и природен газ. Страната е голям износител и на суровини като пшеница, чиято цена също се покачи насред опасенията, възникнали заради войната в Украйна.

Поскъпването на суровините допринесе за перспективите за бюджета на Австралия, както и за позицията на страната по отношение на дълга и дефицита. Финансовият министър Джим Чалмърс обаче предупреди, че в случай на високи цени на енергията, това, което е добре за държавните приходи, е лошо за домакинствата, тъй като увеличава цените и инфлацията.

Днешните данни показаха, че стойността на минералните горива, включително природния газ, се е увеличила с 2,6% за месеца, докато металите са станали с 6,1% по-скъпи. Зърнените култури са поскъпнали с 98% през октомври, а цената на земеделските стоки като цяло се е увеличила с 1,7%.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:15 | 08.12.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Икономика и макроданни виж още

Коментари

Финанси виж още