IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Растежът на австралийската икономика се забави през третото тримесечие

Домакинствата продължават да спестяват, но инфлацията изтрива доходите им

11:24 | 07.12.22 г.
Снимка: Bloomberg L.P.
Снимка: Bloomberg L.P.

Икономическият растеж на Австралия се е забавил през трите месеца до края на септември, когато вносът е нараснал, отразявайки силното потребление и устойчивостта на домакинствата срещу лихвените повишения от централната банка, пише Bloomberg.

Брутният вътрешен продукт (БВП) на Австралия е нараснал с 0,6% спрямо второто тримесечие, когато отбелязаното повишение бе в размер на 0,9 на сто, съобщи австралийската статистическа служба. На годишна база БВП се е покачил с 5,9% - резултат, подсилен от базата за сравнение от 2021 г., повлияна от блокиранията заради коронавируса.

Очакванията на икономистите бяха за ръст от съответно 0,7% и 6,3%.

Австралия, както по-голямата част от развития свят, отчита стабилно потребление въпреки покачването на лихвите с цел забавяне на инфлацията. Въпреки това умереният темп на растеж оправдава решението на Австралийската централна банка по-рано тази седмица да покачи лихвите с 25 базисни пункта до 10-годишен връх от 3,1% след четири поредни хода от по половин процентен пункт.

„Домакинствата все още спестяват и е малко над предпандемичното ниво, но тенденцията на отслабване се забелязва, докато издръжката на живот поскъпва“, каза Су-Лин Онг, ръководител по стратегии за фиксирана доходност и по австралийска иконономика за Royal Bank of Canada. “Очакваме потреблението и делът на спестяванията допълнително да намалеят“.

Днешните данни показаха, че делът на спестяванията на домакинствата е паднал до 6,9% през третото тримесечие след отчетени 8,3% предходните три месеца.

„Очакваме възстановяването да се забави допълнително през това тримесечие и в началото на 2023 г., докато по-високите лихви притискат доходите на домакинствата, ограничавайки ръста на заплатите и възстановявайки имиграцията“, коментира Джеймс Макинтайър от Bloomberg Economics.

Прогнозите на централната банка предвиждат ръст от 2,9% на БВП в края на тази година, 1,4% през 2023 г. и 2024 г. вследствие на затегнатите парични условия.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:25 | 07.12.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Икономика и макроданни виж още

Коментари

Финанси виж още