IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Базираната на суровини икономика на Австралия може и да оцелее в инфлационния ураган

По-умерената политика на Австралийската централна банка и поевтинялата местна валута помагат на страната да премине сравнително невредима през рецесионната турбулентност

21:22 | 07.11.22 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Снимка: Bloomberg L.P.
Снимка: Bloomberg L.P.

Австралийските инвеститори са „яхнали“ волатилността на глобалните пазари на фона на тенденцията на затягане на паричната политика от страна на централните банки на развитите икономики, като се справят по-добре от своите колеги, пише Bloomberg.

Сега анализаторите очакват австралийската фондова борса да надмине пазарите на акции в останалите големи икономики дори в лицето на забавящия се икономически растеж и успокояващите се пазари на суровини.

„Налице е добра отбранителна стратегия. Тя носи висока възвръщаемост. Подкрепена е от значителния спад в стойността на австралийския долар, което от своя страна води до увеличаване на стойността на приходите от отвъдгранични сделки“, изтъква Мат Шерууд от базирания в Австралия инвестиционен фонд Perpetual. „А и нашата централна банка не възнамерява да покачва лихвите с темпа на останалите големи регулатори“ добавя той.

Австралийският борсов бенчмарк ASX200 се понижава с 6% от началото на годината. За сравнение, американският широк измерител S&P 500 е изтрил близо 20% от стойността си досега, докато европейският показател Stoxx 50 е надолу с 15%, а MSCI World се е сринал с 21%.

Австралийската централна банка (RBA) вероятно има пръст в цялата работа, тъй като се опитва да балансира между инфлацията и икономическия растеж, за разлика от Федералния резерв на САЩ, който призна риска от рецесия като следствие от ангажимента му да потуши инфлацията.

По-сдържаните действия от страна на регулатора помогнаха на цените на австралийските държавни облигации да нараснат и отслабиха стойността на местната валута.

„Австралийският долар не е нещо, за което говорим много често, но за международни инвеститори, които искат да търгуват в Австралия, това е важно съображение“, посочва Джулия Лий, стратег за капиталови инвестиции в State Street Global Advisors. „Ако разглеждате нещата в средносрочен до дългосрочен аспект и смятате, че това е ниско ниво, тогава това може да започне да бъде привлекателна входяща точка“, добавя Лий.

Представянето на основните борсови индекси в глобален план от началото на годината. Източник: QUICK-FactSet Представянето на основните борсови индекси в глобален план от началото на годината. Източник: QUICK-FactSet

Австралийската фондова борса е фокусирана предимно върху компаниите, произвеждащи различни стоки, които представляват около една трета от нейните основни индекси.

Тъй като цените на желязната руда, въглищата и пшеницата скочиха тази година поради ограничените доставки на фона на войната на Русия в Украйна, австралийските износители се оказаха облагодетелствани.

Неочакваните приходи, съчетани с по-слабия австралийски долар, подобриха финансите на Канбера с 48 млрд. австралийски долара през последните шест месеца, което направи фискалната позиция на страната сред най-добрите в развития свят.

Дивидентите винаги са били значителен двигател на възвръщаемостта за повечето австралийски инвеститори в акции, с 4,8% дивидентна доходност за референтния индекс в сравнение  с едва 1,7% за S&P 500.

Основният въпрос пред инвеститорите е дали Австралия е способна да избегне рецесия. Централната банка на страната многократно е уверявала, че се опитва да поддържа икономиката, докато се намира в цикъл на затягане на паричната политика. Тя също така предприе по-скромни лихвени повишения от по 25 базисни пункта (б.п.), докато оценява икономическата ситуация.

Федералният резерв на САЩ и Европейската централна банка (ЕЦБ) действат по-агресивно с ходове от по 75 б.п.

Различният подход на Австралия доведе до значителна разлика в доходността между американските и австралийските 10-годишни съкровищни облигации. Доходността по американските ценни книжа се повиши с 29 базисни пункта над тази на австралийските облигации – като това е най-голямата им разлика от март 2020 г.

„За да намалят устойчиво инфлацията, централните банки може да нямат друг избор, освен да продължат да повишават лихвените проценти, докато се стигне до по-ясно забавяне на икономическия растеж – което обикновено не е добра новина за пазарите на акции“, изтъква Дейвид Басанезе, главен икономист в BetaShares.

Засега пазарите очакват лихвата на RBA да нарасне до малко под 4% до средата на 2023 г.

Представяне на основните сектори в рамките на ASX 200. Източник: Market Index Представяне на основните сектори в рамките на ASX 200. Източник: Market Index

Анализаторите смятат, че пазарите ще оценят как тези високи лихвени проценти ще повлияят на икономиката, особено предвид рисковете от рязък спад на жилищния пазар. Цените на имотите падат в продължение на шест поредни месеца и RBA изчислява, че те могат да паднат с до 20% спрямо пика си в най-лошия сценарий.

Високото съотношение дълг/доход на домакинствата в Австралия от 187% също безпокои пазарите. „През последните 33 години дългът на австралийските домакинства се е увеличил 31 пъти. Така че не са необходими много увеличения на лихвените проценти, за да има значително въздействие върху разполагаемия доход“, коментира Шерууд от Perpetual.

RBA изчислява, че растежът на австралийската икономика ще се забави до 1,5% както през 2023 г., така и през 2024 г., което е спад от прогнозираните 3% за тази година.

Друг облак, надвиснал над перспективите на австралийските борсови индекси, е по-слабият икономически растеж на най-големия пазар - Китай. Политиката на азиатския гигант за нулева толерантност към коронавируса и финансово колапсиращият строителен сектор продължават да водят до прекъсвания за австралийските доставчици на желязна руда, зърно и други стоки.

„Забавянето на глобалното търсене крие рискове за силния износ на Китай, докато потребителите остават предпазливи по отношение на пазара на имоти“, коментира Rio Tinto, една от най-големите миннодобивни групи в Австралия, в своя тримесечен отчет, представен на 18 октомври.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 21:03 | 07.11.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Пазари виж още

Коментари

Финанси виж още