IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Продажбите на дребно в Австралия записаха първия си спад тази година през октомври

Канбера има по-голям шанс за меко приземяване на икономиката спрямо много други страни, смята гуверньорът на централната банка

12:55 | 28.11.22 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Снимка: Bloomberg L.P.
Снимка: Bloomberg L.P.

Продажбите на дребно в Австралия са намалели за пръв път тази година през октомври, което предполага, че домакинствата най-сетне започват да усещат натиска на инфлацията и по-високите лихвени проценти, пише Bloomberg.

Продажбите на дребно са се свили с 0,2% на месечна база през октомври, разочаровайки икономистите, които бяха в очакване на 0,5% ръст. Никой от тях не е бил в очакване на спад, като единствено от Commonwealth Bank of Australia са били близко, прогнозирайки, че показателят ще остане без промяна.

„Спадът през октомври в търговията на дребно сложи край на поредицата от повишения, продължила девет месеца, и предполага, че нарасналият натиск от издръжката на живот, включително от покачването на лихвите, е започнал да натежава на потребителското търсене“, каза Бен Дорбър, ръководител по статистики в търговията на дребно в статистическата служба на страната. „Търговията е намаляла във всички сектори през октомври с изключение при храните“, допълни експертът.

Комбинацията от по-затегната парична политика и покачващи се цени вече навреди на потребителските нагласи, докато повторната поява на задгранични пътувания заплашва да измести потреблението в чужбина. От Bloomberg Economics очакват продажбите на дребно да отслабнат допълнително до края на годината и в началото на 2023 г., докато пълният ефект от лихвените повишения се прехвърли върху домакинствата.

Паричните пазари прогнозират, че върхът на лихвата ще достигне 3,8% догодина, докато икономистите смятат, че централната банка ще спре при връх от 3,6%.

По-рано през деня управителят на ведомството Филип Лоу каза, че Австралия има по-голям шанс спрямо други страни за „меко приземяване“ на икономиката.

„Не е гарантирано, но от гледна точка на сегашната ни позиция, смятам, че имаме по-добър шанс спрямо повечето други страни“, каза Лоу, като допълни, че най-добрият вариант би бил заплатите да продължат да се покачват със същия темп, но без да достигат твърде високи нива. „Смятам, че това е постижимо. Не е постижимо в много други страни, защото вече минаха този етап“, каза Лоу.

Той посочи, че регулаторът следи внимателно цената на електроенергията и предлагането на жилища, като към момента нивата на свободни за отдаване под наем обекти са ниски.

„Ако се справим с тези два проблема, това ще даде значителен принос към намаляването на инфлацията през следващите няколко години“, допълни Лоу.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:56 | 28.11.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Икономика и макроданни виж още

Коментари

Финанси виж още