IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Износът на Тайван за януари отчете най-големия си спад от 2009 г.

Задграничните доставки на полупроводници се свиват с 18,3%, записвайки най-значимия си спад от 14 години насам

12:00 | 07.02.23 г.
Снимка: Bloomberg L.P.
Снимка: Bloomberg L.P.

Износът на Тайван отчете най-големия си спад от 2009 г. през януари, тъй като свиващото се глобално търсене на технологични продукти и честванията на китайската Нова година забавиха международната търговия, съобщава Bloomberg.

Стойността на отвъдграничните доставки на Тайван се понижава с 21,2% през януари спрямо същия месец на предходната година до 31,5 млрд. долара, показват данни на Министерството на финансите на страната. Износът на полупроводници се свива с 18,3%, записвайки най-значимия си спад от 14 години насам.

Слабото търсене, войната в Украйна и несигурността около повторното отваряне на икономиката на Китай след анти-Covid мерките показват, че е малко вероятно износът да се увеличи в близко бъдеще, като министерството не очаква сериозна промяна в положителна посока преди втората половина на тази година, изтъква главният статистик на министерството Беатрис Цай пред журналисти.

Износът на Тайван се свива през януари. Източник: Bloomberg Износът на Тайван се свива през януари. Източник: Bloomberg

Ключовите производители на острова прогнозират по-нататъшни значителни спадове както в производството, така и в новия бизнес през следващите месеци, показва проучване на S&P Global относно производството в Тайван, публикувано миналата седмица. Анализът отразява рисковете пред икономиките на Европа и САЩ, основни пазари на тайванските компании, от рецесия.

Новите поръчки за износ не дават много поводи за оптимизъм. Чуждестранните заявки на тайванските компании се понижават с над 23% както през ноември, така и през последния месец на 2022 г. спрямо същите два месеца на 2021 г. – най-бързият темп на свиване от 2009 г. насам.

Въпреки това Taiwan Semiconductor Manufacturing Co. предлага частица надежда за икономиката на острова. Въпреки че намали прогнозата си за целогодишните приходи, концернът все още очаква продажбите за 2023 г. да нарастват, докато повечето от глобалните му конкуренти се подготвят за спад.

Вносът на Тайван за януари се свива с 16,6% - най-голямото понижение от три години – осигурявайки търговски излишък от 2,3 млрд. долара.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:00 | 07.02.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Икономика и макроданни виж още

Коментари

Финанси виж още