IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Дж. Даймън: Инфлацията още не е победена

Според ръководителя на JPMorgan Chase би било разумно Фед да повиши лихвите до 5% и да изчака, за да види динамиката при потребителските цени

21:21 | 09.02.23 г. 1
Снимка: Ting Shen/Bloomberg
Снимка: Ting Shen/Bloomberg

Главният изпълнителен директор на най-голямата американска банка JPMorgan Chase предупреди да не се обявява твърде рано победа в битката срещу инфлацията. В интервю пред Ройтерс ръководителят на банката Джейми Даймън казва, че Федералният резерв на САЩ може да повиши основните лихвени проценти над равнището от 5 на сто, ако инфлацията се окаже по-устойчива от очакваното. 

Във връзка с инфлацията в САЩ, която се забави до 6,5 на сто в САЩ през декември, Даймън допълва че "хората трябва да си поемат дълбоко дъх по въпроса, преди да обявят победа, след като данните за един месец изглеждаха добри".

"Напълно разумно е Федералният резерв да отиде до 5 на сто и да изчака известно време (с промяната на лихвените проценти, достигнали вече това равнище - бел. р.)", посочи още Даймън. Сега основната лихва на Фед е в диапазона 4,50-4,75 на сто. Ако инфлацията обаче спадне до 3,5 или 4 на сто и остане на това ниво, "може да се наложи повишаване на основните лихви над 5 на сто, което може да повлияе и на краткосрочните, и на дългосрочните лихвени проценти".

По-стриктното регулиране на таксите за кредитни карти може да доведе до по-малко суми, които кредиторите отпускат, коментира още Даймън. Той посочва още, че планира да посети Китай, защото със страната е важно да се поддържат отношения.

Евентуално изпадане в неплатежоспособност на САЩ - перспектива, пред която е изправена страната, освен ако таванът на дълга ѝ не бъде повишен - би било "катастрофално", според банкера. "Не можем да имаме неизпълнение", тъй като това може да причини трайни щети на страната и "може да унищожи нейното бъдеще", допълва Даймън.

Запитан за плановете на JP Morgan относно работната сила предвид съкращенията в други банки на Уолстрийт, Даймън казва, че перспективите за наемане остават непроменени.

Наскоро банката съобщи, че планира да наеме повече от 500 банкери, които да обслужват малкия бизнес, до 2024 г., с което ще увеличи работната си сила, насочена към сегмента, с 20 на сто спрямо сегашните над 2300 служители.

Банкови гиганти, сред които Goldman Sachs Group и Morgan Stanley, чийто акции се търгуват на Нюйоркската борса, съкратиха хиляди работни места заради влошаващите се икономически перспективи.

(БТА)

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 21:23 | 09.02.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Икономика и макроданни виж още

Коментари

1
rate up comment 4 rate down comment 1
andy
преди 1 година
напечатаните трилиони хартия трудно се изгарят! А и хората все още имат спестявания за унищожаване.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още