fallback

В необичайно остър тон Си Дзинпин обвини САЩ, че „потискат Китай“

Президентът на Китай подчерта значението на частния сектор за китайската икономика и призова компаниите да засилят иновациите

07:00 | 07.03.23 г. 5
Автор - снимка
Създател

В необичайно директни думи държавният и партиен лидер на Китай Си Дзинпин обвини САЩ и Запада, че се опитват да забавят възхода на страната му в света. В кулоарите на провеждащото се в момента годишно заседание на Народното събрание в Пекин президентът заяви, цитиран отдържавните медии, че средата за развитие на Китай се е „променила драматично" и че несигурността значително се е увеличила, като отправи рядка пряка критика към най-големия търговски партньор на страната.

„По-специално западните страни, начело със САЩ, се стремят към всеобхватно сдържане, обкръжаване и потискане на Китай, което поставя безпрецедентни сериозни предизвикателства пред развитието на Китай". В същото време Китай е изправен пред множество трудности, заяви Си Дзинпин, като посочи за пример многократните избухвания на Covid-19 и нарастващия натиск върху втората по големина икономика. Миналата година Китай не успя да постигне поставената от ръководството цел за растеж от 5,5% с цели 2,5 процентни пункта.

Си подчерта значението на частния сектор за китайската икономика и призова компаниите да засилят иновациите и да играят по-голяма роля в установяването на технологична независимост.

Откритата критика на Си Дзинпин се отличаваше от предишни изявления, в които китайското ръководство предимно говореше неясно за „някои страни", без да назовава пряко САЩ или Запада. Забележките бяха направени по време на дискусии с делегати на Консултативната конференция - консултативен орган от видни личности, който заседава заедно с Народното събрание.

Коментарите на китайския президент подчертават нарастващото напрежение между САЩ и Китай, особено по отношение на напредналите технологии, и повдигат въпроса дали двете страни могат да създадат предпазни огради, за да намалят риска от грешни решения. След като Си и президентът Джо Байдън обещаха да подобрят връзките по време на среща през ноември, отношенията отново се влошиха.  

В допълнение към опасенията във връзка с предполагаемия китайски шпионски балон, който САЩ свалиха миналия месец, администрацията на Байдън продължи да предприема действия за предотвратяване на достъпа на големи китайски компании до американски технологии. По-рано тази година САЩ също така мобилизираха Япония и Нидерландия да ограничат износа на някои съвременни машини за производство на чипове за Китай, до голяма степен с цел ограничаване на военната експанзия.

Коментарите на Си са направени в момент, в който в Китай се провежда годишната среща на законодателния орган - Националния народен конгрес. Пекин се опитва да възстанови доверието на бизнеса и потребителите в икономиката, след като миналата година растежът отслабна до едва 3%, с което значително се размина с целта на правителството. За тази година властите планират растеж от около 5%.

Макар че Си направи окуражителни коментари за подкрепата на частния бизнес и предприемачите, той заяви, че правителството ще регулира растежа им „в съответствие със закона" и им напомни, че те трябва да играят роля в „награждаването на обществото", за да се постигне общ просперитет - препратка към неговата цел за намаляване на неравенството чрез разпределяне на богатството в страната.   

Той предупреди частните компании да изградят „хармонични" отношения с работниците и да се уверят, че развитието на фирмите „е в полза на всички служители по по-справедлив начин".

Кампанията на Си за намаляване на неравенството в рамките на стремежа към „общ просперитет" доведе до преразглеждане на образователната индустрия с цел печалба, регулаторни мерки срещу компаниите, работещи с технологични платформи, и подхрани опасенията за данъци върху богатството.  

Във вторник инвеститорите приеха речта с разбиране. Китайските акции, търгувани в Хонконг, добавиха 1,6% към 10:52 ч. местно време, като най-голям принос за това имаха технологичните акции, включително Alibaba Group Holding, Tencent Holdings и JD.com Inc. Индексът CSI 300 на континенталната част на страната остана без съществена промяна.

В доклада си за работата на правителството, публикуван в началото на заседанието на конгреса в неделя, премиерът Ли Къцян повтори призива си за „стратегия на цялата нация", която да изпревари Вашингтон в областта на фундаменталните научни изследвания и напредналите технологии - от съвременната интелигентност до космоса.

По-специално Китай се стреми да мобилизира национални ресурси за развитие на собствената си индустрия за производство на чипове. По-рано този месец вицепремиерът Лиу Хе заяви на среща на ръководни кадри в Пекин, че развитието на индустрията изисква от Китай „да използва добре както държавните, така и пазарните сили".

Китай вече обеща да инвестира допълнително 1,9 млрд. долара в най-големия производител на чипове за памет в страната, Yangtze Memory Technologies Co., сделка, която може да предвещава подновяване на притока на държавен капитал в сектора.

Според Tianyancha, правителствения уебсайт, който разкрива информация за регистрацията на компаниите, вливането на капитал от Големия фонд, както е известен основният инвестиционен инструмент на Пекин, е планирано да приключи на 31 януари.

Висшите китайски ръководители са разочаровани от липсата на напредък в разработването на местни алтернативи на чиповете. През миналата година те започнаха мащабна кампания за борба с корупцията, която доведе до отстраняване на висши служители и няколко ръководители, свързани с Големия фонд.

YMTC е един от малкото местни производители на чипове, които са в конкуренция на световните лидери и се конкурират с южнокорейските гиганти Samsung Electronics Co. и SK Hynix Inc. за осигуряване на чипове памет за широко приложение - от смартфони до сървъри за центрове за данни.

Възприемана като национален шампион, фирмата беше включена миналата година в разширяващите се черни търговски списъци на Вашингтон.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 06:48 | 07.03.23 г.
fallback
Още от Икономика и макроданни виж още