IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

В годината на санкциите Русия натрупа 80 млрд. долара в чужбина

Натрупването на международни активи е по-скоро принудително, отколкото умишлено, коментира икономист

21:20 | 14.03.23 г. 5
Автор - снимка
Редактор
Снимка: Bloomberg
Снимка: Bloomberg

Русия е успяла да спести в чужбина около една трета от спечелените 227 млрд. долара от износ на суровини през миналата година, създавайки потенциална нова точка на възпламеняване на фона на опитите на Запада да затегне санкциите си срещу Кремъл заради нахлуването в Украйна, пише Bloomberg.

Около 80 млрд. долара са налични като парични средства или са вложени в недвижими имоти и инвестиции във филиали в чужбина, сочи оценка на Bloomberg Economics. Тази сума се равнява на резервите в сянка, страничен продукт от рекордния излишък по текущата сметка на Русия, който подкрепи финансите на Кремъл след инвазията му в Украйна през февруари 2022 г.

„Поради това, че Европа закъсня с насочването на санкции към енергийния сектор на Русия, Кремъл успя да натрупа един от най-големите излишъци по текущата сметка в своята история“, коментира Мария Шагина, икономист от базирания в Обединеното кралство Международен институт за стратегически изследвания. „Това де факто отмени ефекта от замразяването на активите на централната банка през март 2022 г., тъй като Русия можеше да възстанови загубеното.“

Излишъкът по текущата сметка на Русия се свива със затягането на санкциите. Графика: Bloomberg Излишъкът по текущата сметка на Русия се свива със затягането на санкциите. Графика: Bloomberg

Всякакви нови печалби, натрупани в чужбина, могат да се превърнат в привлекателна мишена за противниците на Русия, особено ако средствата се контролират от държавата.

Правителството е акционер в много от най-големите руски износители, които допринесоха за миналогодишните неочаквани печалби, въпреки че въпросът къде се озоваха парите и кой ги контролира е по-голяма мистерия.

С натрупването на международни активи миналата година Русия добави еквивалента на около 5% от брутния си вътрешен продукт. Това е близо до средното ниво за 2009-2013 г., друг период на повишени цени на петрола и ограничени валутни интервенции от страна на централната банка.

„Натрупването на международни активи е по-скоро принудително, отколкото умишлено. Санкциите накараха руснаците да намалят вноса, докато цените на суровините увеличиха износа. Ако не друго, вместо да мотивира корпорациите да натрупват чуждестранни активи, правителството на Русия облекчи регулациите, за да помогне за увеличаване на вноса, от който се нуждаеше, за да стабилизира вътрешната инфлация", коментира Александър Исаков, икономист на Bloomberg за Русия.

Съдбата на руските средства в чужбина е все повече на фокус, тъй като поддръжниците на Украйна като Канада и Германия подкрепят идеята да се използват милиарди от замразените руски активи за възстановяването на Украйна.

За правителството активите, натрупани в чужбина, са ресурс, който може да бъде използван чрез налагането на извънредни такси върху износителите, смята Александър Кнобел от държавната Руска академия за външна търговия. „Подобни „сенчести резерви“ могат официално да бъдат обърнати в полза на държавата по различни начини“, казва Кнобел.

Тъй като Европейският съюз става по-малко зависим от руските енергийни доставки, е вероятно фондовете в чужбина да привлекат повече внимание като възможна цел на санкции, допълва той.

Финансово задушаване

Безпрецедентните ограничения, наложени на Руската централната банка миналата година, вече блокираха около 300 млрд. долара от нейните резерви, оставяйки я с малко възможности за инвестиции извън юана и златото. Активи на санкционирани руски бизнесмени също бяха замразени в някои западни юрисдикции.

С понижаването на цените на суровините и новите ограничения върху износа на петрол, които наскоро влязоха в сила, излишъкът по текущата сметка на Русия си сви рязко. Прогнозата на централната банка е за 66 млрд. долара тази година, 48 млрд. долара през 2024 г. и 41 млрд. долара през 2025 г.

Дори и чуждите правителства да успеят да определят собствеността на новите руски фондове в чужбина и да ги свържат с държавата, общата сума вероятно ще бъде по-малка от официалните оценки.

Въпреки че според Руската централна банка нетното придобиване на чуждестранни активи от Русия миналата година е достигнало 107 млрд. долара, от Bloomberg Economics изчисляват, че тази сума вероятно е надценена с около 21 млрд. долара. За тези изчисления от Bloomberg Economics са коригирали общата сума според разходите за туризъм, покупките на "сенчеста" флотилия от петролни танкери и изходящите потоци, свързани с отварянето на сметки от руснаци в банки зад граница. Такива банкови преводи изкривяват данните, защото изглеждат като увеличение на чуждестранни активи, но вместо това представляват пренасочване на вноса.

Руските активи в чужбина достигат рекордно висока стойност през 2022 г. Графика: Bloomberg Руските активи в чужбина достигат рекордно висока стойност през 2022 г. Графика: Bloomberg

„Натрупването на скрити резерви от Русия е напълно възможно“, смята икономистът Сергей Гуриев, който в миналото е съветвал руското правителство, но по-късно е избягал в Париж, където сега е ректор на университета за политически науки в Париж Sciences Po. „Основният въпрос е до каква степен тези резерви биха били достатъчни за финансиране на бюджетния дефицит през 2023 г.“, посочва Гуриев.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 21:17 | 14.03.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Икономика и макроданни виж още

Коментари

5
rate up comment 2 rate down comment 3
sssaaa
преди 1 година
Под *** визирах теб, понеже си етнически турчин. Разбрахме че Запада няма излишък, дай сега кажи за дълговете нещо на процъвтяващия запад.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 3 rate down comment 0
zelka007
преди 1 година
До: sssaaa... чaлмите не са от тази страна , друг руши и пали църкви в Украйна , че и се хвали с това ... дали да не погледнеш сметките на Норвегия , Австралия , Канада преди да си дращиш безсмислиците ?! и е нормално да имат излишък нефелните , при условие че само индийци и китайци им продават ограничен набор от шит стоки ... я виж нема ли некое ново тик-токче от пригожин , за 50-ти път да обявява Бахмут за завладян ?!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 1 rate down comment 8
sssaaa
преди 1 година
Ти защо мне сложиш чалмата на главата и да отиваш при наркоманчето. Ако ще казваш нещо за излишъка на запада казвай, ако не хващай към Крематорск, че от Бахмут се изтеглят вече, след дългото криене в домовете на хората, които вече ся без такива.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 13 rate down comment 6
zelka007
преди 1 година
До: sssaaa ... що дириш в този загнил колективен запад ми не идеш в прогресивният профицитен рай да блажиш ?! мхм ?!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 9 rate down comment 11
sssaaa
преди 1 година
Дайте да видим развития свят като САЩ и ЕС имат ли излишък и ако да, то колко е. Дайте да видим и задлъжнялостта в САЩ и в страните от ЕС и да видим и сравним разбира се с Русия.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още