IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Кнот: ЕЦБ може да не спре с увеличаването на лихвите до края на юли

Твърде рано е да се говори за пауза в лихвените увеличения, изтъква ръководителят на нидерландската централна банка

11:40 | 20.04.23 г.
Снимка: Bloomberg L.P.
Снимка: Bloomberg L.P.

Европейската централна банка (ЕЦБ) може да бъде принудена да повиши лихвените проценти през юни и юли, след като планира да направи това през май, заяви Клаас Кнот, член на Управителния съвет на регулатора, цитиран от Bloomberg.

„Твърде рано е да се говори за пауза“, изтъква ръководителят на нидерландската централна банка пред вестник Irish Times. „За да направим пауза, наистина ще трябва да видим убедителен обрат в динамиката на основната инфлация“, добавя той.

Очаква се ЕЦБ отново да повиши лихвите на заседанието на 4 май, въпреки че темпът на затягане на паричната политика остава под въпрос, тъй като други големи централни банки наближават края на своите цикли на повишаване. Освен ценовия натиск, служителите на ЕЦБ ще оценяват последиците от скорошните сътресения във финансовия сектор, преди да решат дали да изберат да увеличат лихвите с 25 базисни пункта или с половин процентен пункт.

Кнот, който е един от ястребово настроените членове на УС на ЕЦБ, заяви, че размерът на следващата възходяща корекция на лихвените проценти вероятно ще се определи от данните за инфлацията през април, които ще бъдат публикувани два дни преди заседанието.

Кнот споделя, че „не се чувства некомфортно“ от настоящите залози на пазарите за увеличение от 75 базисни пункта.

„Сега сме в ситуация, която бих определил като леко рестриктивна територия при лихвените проценти, но инфлацията не е укротена“, коментира още централният банкер. „Инфлацията все още е твърде нажежена. Имаме нужда от достатъчно рестриктивна позиция. Кое ще е достатъчно ограничително? Не знам, но със сигурност не е днешното положение“, заключва Кнот.

В началото на април той заяви, че ЕЦБ трябва да продължи да увеличава лихвените проценти, като един по-бавен темп може да е оправдан.

„Със сигурност не сме приключили с повишенията на лихвените проценти“, заяви Кнот, цитиран от Bloomberg. „Основната инфлация в еврозоната е почти 6% и не можем да се сражаваме с това с лихва от 3%“, добави той.

По думите му дори ЕЦБ да е достигнала ниво на лихвения процент, за което да е убедена, че ще върне инфлацията до целта от 2% в средносрочен план, може да се наложи регулаторът да поддържа тези лихвени нива за дълго време.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:41 | 20.04.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Икономика и макроданни виж още

Коментари

Финанси виж още