IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Вюнш: ЕЦБ трябва още да увеличава лихвите

Според един от членовете на Управителния съвет ЕЦБ трябва да ускори и свиването на баланса си

10:42 | 14.04.23 г.
Снимка: Архив Ройтерс
Снимка: Архив Ройтерс

Европейската централна банка (ЕЦБ) трябва да ускори намаляването на баланса си и може да спре да реинвестира пари от дълг с падеж в най-голямата си схема за изкупуване на облигации, за да допълни по-нататъшното повишаване на лихвените проценти, заяви белгийският централен банкер Пиер Вюнш.

Борейки се с упоритата инфлация, ЕЦБ повиши лихвените проценти с най-бързия темп в историята си и сви раздутия си баланс с надеждата, че по-скъпите заеми ще осуетят търсенето и ще ограничат инфлацията, припомня Ройтерс.

„Трябва да направим повече по отношение на количественото затягане“, каза Вюнш, който е член на Управителния съвет на ЕЦБ, пред Ройтерс в кулоарите на пролетните срещи на МВФ и Световната банка във Вашингтон. „Бихме могли да спрем напълно реинвестициите тази година и дори и така ще отнеме години, за да свием портфейла“.

ЕЦБ сега позволява дълг на стойност 15 млрд. евро на месец да изтече в програмата ѝ за закупуване на активи на стойност 3,2 трлн. евро и Вюнш твърди, че този процес за момента добре.

„Пазарът реагира много добре, но нашият баланс все още е твърде голям“, каза той.

Вюнш, който бе сред първите миналата година, които признаха проблема с инфлацията в Европа, каза още, че ЕЦБ трябва да продължи да повишава лихвените проценти и очакванията на пазара за още 75 базисни пункта повишения са „разумни“ за разлика от прогнозите за намаляване на лихвените проценти около началото на година.

„Мисля, че [увеличението през] май ще бъде около 25 или 50 базисни пункта“, каза Вюнш. „Ако има друга възходяща изненада в основната инфлация и тримесечното проучване на кредитирането на ЕЦБ не изглежда много лошо, може да се наложи да направим 50“ базисни пункта, каза той. „Ако има положителна изненада при основната инфлация, тогава може би 25 пункта е по-подходящо“.

Пазарите сега очакват ЕЦБ да повиши своята лихва по депозитите от 3% на 3,75% до септември, но след това прогнозират известно връщане назад, противно на насоките на ЕЦБ, че след като лихвите достигнат връх, те ще останат на това ниво за известно време.

„Като се има предвид, че динамиката на заплатите ще бъде несъвместима с целта за инфлация от 2% в продължение на години и реалните ставки са все още ниски, не виждам никакво бързо обръщане на политиката, след като достигнем крайната ставка“, казва Вюнш.

Най-големият проблем на еврозоната сега е, че базисната инфлация все още се ускорява и изглежда се противопоставя на всички очаквания, което предполага, че ЕЦБ не разбира напълно тази динамика на цените.

„Това, което наистина е тревожно, е, че през декември прогнозирахме базисната инфлация да се стабилизира на ниво от 5%, преди да започне да спада“, коментира Вюнш. „Сега сме на ниво от 5,7% и в рамките на няколко месеца отклонението от тази декемврийска прогноза може да бъде 1 процентен пункт“.

Базисната инфлация все пак ще се забави, особено след като големите спадове в разходите за енергия бъдат отразени, но има риск тя да се задържи над 3% за по-дълъг период, добави Вюнш.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:42 | 14.04.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Банки и застрахователи виж още

Коментари

Финанси виж още