IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Кнот: ЕЦБ със сигурност не е приключила с лихвените повишения

Основната инфлация в еврозоната е почти 6% и не можем да се сражаваме с това с лихва от 3%, каза членът на Управителния съвет на ЕЦБ

16:38 | 09.04.23 г.
Автор - снимка
Създател
Снимка: Bloomberg LP
Снимка: Bloomberg LP

Европейската централна банка (ЕЦБ) трябва да продължи да увеличава лихвените проценти, смята членът на Управителния съвет Клаас Кнот, според когото по-бавен темп на затягане може да е оправдан.

„Със сигурност не сме приключили с повишенията на лихвените проценти“, заяви ръководителят на Нидерландската централна банка в интервю за вестник NRC, цитирано от Bloomberg. „Основната инфлация в еврозоната е почти 6% и не можем да се сражаваме с това с лихва от 3%“, заяви той.

„Единственият въпрос е дали все още ще се нуждаем от нова стъпка нагоре с половин процентен пункт като последните няколко пъти, в които повишавахме лихвите, или вече може да се върнем назад до по-малки нараствания от четвърт процентен пункт“, каза той. „Ще трябва да решим това на срещата на ЕЦБ през май – аз все още не съм решил“, допълни той.

Коментарът на Кнот е поредният от представители на институцията, според които най-интензивният период на увеличаване на лихвите в историята на ЕЦБ е към края си. Нидерландецът обаче предупреди, че забавянето на основната инфлация не трябва да приспива бдителността на централните банкери.

„Ако базовата линия, която разработихме преди банковия стрес, се задържи, ще бъде подходящо да има допълнително увеличение през май“, заяви главният икономист на ЕЦБ Филип Лейн по-рано през седмицата. „Ние обаче трябва да зависим от данните за оценката на това дали базовата линия ще се задържи“, допълни той.

Попитан дали намаляване на лихвите към края на годината е мислимо по отношение на еврозоната, Кног определи такъв сценарий като „почти невъзможен“.

„Дори да сме достигнали ниво на лихвения процент тук, за което сме убедени, че ще върне инфлацията до 2% в средносрочен план, може да се наложи да поддържаме лихвените проценти на това пиково ниво за дълго време“, коментира той.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 15:41 | 09.04.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Банки и застрахователи виж още

Коментари

Финанси виж още