IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Пиер Вунш: ЕЦБ вероятно ще продължи да повишава лихвите

Според управителя на Белгийската централна банка е малко вероятно да има повторение на кризата от 2008 г.

17:39 | 18.03.23 г.
Автор - снимка
Създател
Снимка: Alex Kraus/Bloomberg
Снимка: Alex Kraus/Bloomberg

Европейската централна банка (ЕЦБ) вероятно ще продължи да повишава лихвените проценти, след като е малко вероятно да видим повторение на финансовата криза от 2008 г., защото европейските банки подлежат на по-строги правила от регионалните американски банки, заяви управителят на Белгийската централна банка Пиер Вунш, предава Ройтерс.

ЕЦБ повиши лихвите с 50 базисни пункта в четвъртък, оставяйки вратата отворена за бъдещи повишения, тъй като прогнозира, че инфлацията упорито ще остане над целта от 2% до 2025 г.

В интервю, публикувано днес, Вунш коментира пред белгийския вестник L’Echo, че ЕЦБ трябва да продължи да повишава лихвите и „има дълъг път за извървяване“, ако прогнозата за базовата инфлация се изпълни.

Банката повиши лихвите по депозитите с 350 базисни пункта до 3% от юли насам – най-бързото увеличение в историята, а лидерите на централните банки в Австрия, Литва и Словакия изказаха аргументи за по-нататъшни увеличения.

„Знаем, че трябва да направим повече от това. В каква степен? Това не е ясно. Ще се решава среща по среща“, допълва Вунш.

Въпреки пазарната несигурност, голямо мнозинство от централни банкери все пак подкрепи по-високите лихви на последната среща, посочва той. По думите му различно решение може да допринесе за създаването на несигурност.

„На първо място, инфлацията остана прекалено висока твърде дълго. Второ, не виждаме структурен проблем в европейските банки“, казва Вунш, въпреки че трябва да се види какво ще е влиянието на събитията в американския банков сектор и Credit Suisse в следващите дни.

Банковите акции по света понесоха удар, откакто Silicon Valley Bank се срина, а Credit Suisse беше принудена да ползва 54 млрд. долара финансиране от централната банка на Швейцария, което повдигна въпроси относно други слабости във финансовата система.

„Нямаме никаква информация, която да подсказва, че европейските банки са уязвими“, коментира Вунш. „Ако погледнете белгийските банки, те са по-стабилни от средните европейски банки, Ето защо е много трудно да си представим повторение на финансовата криза“.

Той подчертава, че е особено важно да се прави разлика между Европа и САЩ, където по-смекченото прилагане на правилата е позволило на някои регионални банки да поемат по-високи лихвени рискове, отколкото биха им позволили в Европа.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 17:40 | 18.03.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Пазари виж още

Коментари

Финанси виж още