IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Аржентина започва да плаща на Китай и в юани, а не само с долари

Страните от Южна Америка се борят с ефектите от намаляващите доларови резерви

21:46 | 27.04.23 г. 5
Автор - снимка
Създател
Снимка: Bloomberg LP
Снимка: Bloomberg LP

Аржентина започва да плаща за вноса на китайски стоки и с юани, а не само с долари, съобщава Ройтерс. Мярката на правителството е свързана с намаляващите доларови резерви, допълва още агенцията.

През април Аржентина  планира да плати на Китай за вноса на стоки на стойност 1 млрд. долара в юани. След това всеки месец ще плаща част от вноса (790 млн. долара) в юани, посочват от правителството.

Новата схема на заплащане беше обявена от министъра на икономиката Серхио Маса след среща с китайския посланик Дзоу Сиаоли.  На събитието участваха и китайски компании от различни сектори, допълва още Ройтерс.

Страните от Южна Америка са изложени на намаляване на своите доларови резерви заради свития износ на селскостопански продукти. Континентът е обхванат от рекордна суша в последните месеци. Регионът е обхванат и от политическа нестабилност.

Анализатори коментират, че китайският юан започва бавно, но сигурно да бъде възприеман от редица държави като резервна валута. Това може да постави основите на конкурентна на доминираната от долара парична система. Най-големите вносители и износители на суровини - Китай, Бразилия и Русия, в момента договарят търговските си взаимоотношения в юани, сочат още данните на анализаторите, цитирани от Ройтерс.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 21:46 | 27.04.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Икономика и макроданни виж още

Коментари

5
rate up comment 8 rate down comment 14
evlogi
преди 1 година
А по темата-юанът няма как да стане по-широко възприет като валута, докато Китай продължава да има огромни търговски излишъци и продължава със строгият валутен контрол.Откъде ще се появят по света тези юани, след като емитента им всяка година пуска в страната си повече чужди валути, отколкото изнася навън юани?Описаното по-горе е капка в морето-няколкостотин милиона плащания в юани са смехотворна сума..
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 8 rate down comment 21
evlogi
преди 1 година
Чета го този под номер едно дето се е разписал.Освен гл,упости, няма какво да каже, ам,а що да не ги каже тука.Общо взето,характерно свойство на копейкаджиите.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 8 rate down comment 22
zelka007
преди 1 година
де е аржентина де е бразилия ... :))) ... значи аржентинците изнасят за поднебесната соя , сорго и замразено телешко за 6млрд на година а внасят машинария и химия за $13млрд ... а па аржентинското песо как се обезценява към $ ... :))) ... тия как ще си намират 9млрд юани на година не е много ясно ... чайниците обаче ще са на сметка ... според мен чайниците ще демонстрират на света , как може да загроби огромна държава ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 12 rate down comment 23
zelka007
преди 1 година
бразилия изнася за поднебесната кинкалерия три продукта : желязна руда , соя , петрол за $88млрд на година и внася за $53млрд машини , химия и чарколяци ... чайниците ще опитат да купуват с юани желязна руда , пък ще им продават в юани машинарии , за около $9млрд на година ... едната валута плавно се обезценява към $ , другата валута се обезценява на приливи и отливи ... чайниците ще се пробват , бразилците най-много да загубят няколко кораба желязна руда ... :)))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 23 rate down comment 11
ratten
преди 1 година
ммм, липсват ми ценните мнения на кухао в теми, като тази, явно ще трябва да изчакам да му свърши смяната на дунав мост, да промие хранопровода с пароструйката от мивката за тирове,да го позакърпи фелшера тук - там и да застане прав/а, да пише коментарис двата показалеца
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още