IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Над 100% инфлация за година: Аржентина не намира изход от ценовата криза

Латиноамериканската страна не може да се измъкне от кризата, в най-добрия случай следващите избори през октомври ще донесат надежда

13:56 | 29.03.23 г. 2
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Пазар за употребявани стоки в Буенос Айрес. Снимка: /JUAN IGNACIO RONCORONI
Пазар за употребявани стоки в Буенос Айрес. Снимка: /JUAN IGNACIO RONCORONI

Аржентина не излиза от кризата. Напротив: през последните 12 месеца инфлацията в южноамериканската страна надхвърли 100% за първи път от десетилетия насам. За всяка покупка аржентинците трябваше да платят средно със 102,5% повече през февруари 2023 г., отколкото през същия месец на предходната година.

Дори икономистите на страната сега изглеждат объркани. Повечето икономисти очакваха месечната инфлация да спре да се покачва през февруари. Но според данните на Националната статистическа служба тя се покачва за четвърти пореден месец, достигайки 6,6 процента на месечна база, пише германският Handelsblatt.

За сравнение, инфлацията в България за цялата 2022 г. бе 16,9%, а в Германия – икономическият двигател на Европа - 6,9%. Така че може да се каже, че в момента Аржентина преживява всеки месец германското увеличение на цените за цяла година.

По този начин инфлацията там е по-висока, отколкото в почти всички държави по света. Само във Венецуела и Зимбабве инфлацията е още по-висока, показват данните на Международния валутен фонд (МВФ).

До известна степен хората в Аржентина може би са свикнали с инфлацията; в края на краищата от 2012 г. насам тя винаги е била двуцифрена на годишна база. Въпреки това последният път, когато населението е преживяло намаляване наполовина на покупателната си способност в рамките на дванадесет месеца, какъвто е сегашният случай, е бил през 1991 г. Тогава обаче инфлацията намалява; в годините преди това Аржентина преживява хиперинфлация с темпове на инфлация от над 3000%. За да овладее ценовия взрив, правителството обвърза песото с долара и впоследствие Аржентина преживя едно от малкото десетилетия в историята си с парична стабилност.

Инфлацията вероятно ще продължи да се повишава

Днес ситуацията е различна, тъй като има вероятност инфлацията да нарасне още повече: JP Morgan например очаква тя да достигне 115% до края на годината. Анализаторът Диего Перейра е сигурен: „Инфлационният натиск ще продължи да се увеличава“. 

От началото на мандата си преди повече от три години президентът на Аржентина Алберто Фернандес не е предприел никакви структурни мерки срещу инфлацията. Вместо това правителството му прибягва до ценови контрол в опит да предотврати поскъпването. Много от цените на услугите и потребителските стоки, както и на заплатите, са фиксирани от правителството, както и обменният курс долар-песо.

Инфлационният натиск в Аржентина ще продължи да се увеличава
Диего Перейра
анализатор в JP Morgan

Това затруднява статистиците да определят истинската инфлация. Независимо от това инвестиционните банки оценяват базисната инфлация - т.е. без колебанията в цените на храните - на почти шест процента месечно. 

Така че правителството изглежда се надява на чудо, за да намали ръста на цените. Само тогава то ще успее да оцелее на изборите през октомври.

Но чудото не се вижда, напротив. Икономическият растеж на Аржентина вероятно ще остане в застой тази година, тъй като селското стопанство страда от тежка суша. Износът на царевица, пшеница и соя може да намалее с до 20 млрд. долара тази година, което е сериозен шок за цялата икономика: миналата година Аржентина е изнесла стоки на обща стойност около 90 млрд. долара. Тъй като държавата се финансира до голяма степен от експортните данъци върху износа на селскостопански продукти, приходите ще продължат да намаляват.

Последна актуализация: 13:56 | 29.03.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Икономика и макроданни виж още

Коментари

2
rate up comment 2 rate down comment 0
evlogi
преди 1 година
Аржентина- един от ярките примери за разрушителната сила на левичарските популистки политики...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 0 rate down comment 4
danchomentata
преди 1 година
The 1936 corn crop failed and with the 1937 crop unavailable until October, the Chicago Board of Trade ordered Cargill to sell some of its corn. Cargill refused to comply.The US Commodity Exchange Authority and Chicago Board of Trade accused Cargill of trying to corner the corn market.https://***.cargill.bg/
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още