IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Над 100% инфлация за година: Аржентина не намира изход от ценовата криза

Латиноамериканската страна не може да се измъкне от кризата, в най-добрия случай следващите избори през октомври ще донесат надежда

13:56 | 29.03.23 г. 2
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Пазар за употребявани стоки в Буенос Айрес. Снимка: /JUAN IGNACIO RONCORONI
Пазар за употребявани стоки в Буенос Айрес. Снимка: /JUAN IGNACIO RONCORONI

Аржентина не получава заеми

Това може да има катастрофални последици, тъй като Аржентина е почти изолирана на международния кредитен пазар. Въпреки че бюджетният дефицит е само четири процента от брутния вътрешен продукт, страната трудно може да финансира нови дългове - защото рискът от неизпълнение на задълженията е просто твърде висок за банките. Единствено кредитори като МВФ все още отпускат кредити на Буенос Айрес; Фондът е най-големият отделен кредитор на страната. В нетно изражение обаче в страната не влизат почти никакви пари, тъй като през 2023 г. трябва да бъдат изплатени лихви и главници в размер на 5 млрд. долара.

Аржентина отдавна щеше да обяви нов фалит, ако преди година не беше подписала споразумение с МВФ, за да осигури изплащането на заем в размер на 44 млрд. евро. Това е 22-ото споразумение между Аржентина и МВФ.

Фондът превежда точния размер на дължимите лихви и погашения, които Буенос Айрес след това изпраща директно обратно на МВФ. Например МВФ току-що отпусна на Аржентина още един кредитен транш в размер на 5,2 млрд. долара, за да може Аржентина да изплати задълженията си в размер на 5,35 млрд. долара през март и април.

Компаниите също вече не получават кредити на световния пазар; международните корпорации са инвестирали в страната само малко под 600 млн. долара през 2022 г. И това въпреки факта, че Аржентина разполага с едни от най-големите запаси от шистов газ в света и големи количества суровини като литий.

Държавният бюджет расте по-бързо от икономическото производство

Един поглед върху това кои сектори в Аржентина са се развивали през последните десет години показва структурната причина за хроничната инфлация: аржентинската икономика е нараснала само с 12% за 15-те години от началото на световната финансова криза през 2007 г. Държавните разходи обаче са се увеличили с 40% за същия период. Износът е в застой, докато вносът е нараснал с 37%. Накратко, въпреки че растежът в Аржентина е слаб, държавата харчи все повече и повече. Централната банка на Аржентина запълва недостига, като непрекъснато печата нови пари. Застинала във времето - икономиката на Аржентина е в перманентна криза. Снимка: Sarah Pabst/Bloomberg Застинала във времето - икономиката на Аржентина е в перманентна криза. Снимка: Sarah Pabst/Bloomberg

Аржентинците вероятно ще се доверят на новото правителство, което може да встъпи в длъжност след изборите през октомври. Във всеки случай се търсят нови идеи за борба с инфлацията. Напълно възможно е отново да се появят планове за обвързване на песото с долара.

А в момента президентът Фернандес е в САЩ, където в сряда ще се срещне с американския президент Джо Байдън. Пътуването му вероятно ще бъде посветено на трудното положение на Аржентина - все пак МВФ също е базиран във Вашингтон.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:56 | 29.03.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Икономика и макроданни виж още

Коментари

2
rate up comment 2 rate down comment 0
evlogi
преди 1 година
Аржентина- един от ярките примери за разрушителната сила на левичарските популистки политики...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 0 rate down comment 4
danchomentata
преди 1 година
The 1936 corn crop failed and with the 1937 crop unavailable until October, the Chicago Board of Trade ordered Cargill to sell some of its corn. Cargill refused to comply.The US Commodity Exchange Authority and Chicago Board of Trade accused Cargill of trying to corner the corn market.https://***.cargill.bg/
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още