IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Аржентина преговаря с МВФ за облекчаване на целите за резервите

Сушата в страната унищожи посевите от соя, царевица и пшеница и компрометира и без това слабите валутни резерви

19:55 | 25.02.23 г. 1
Снимка: Bloomberg LP
Снимка: Bloomberg LP

Правителството на Аржентина води финални преговори с представители на Международния валутен фонд (МВФ) за облекчаване на целите за валутните резерви за 2023 г. в рамките на програмата на страната на стойност 44 млрд. долара, съобщава Ройтерс, като цитира неназовани източници.

Ходът идва на фона на най-лошата суша от 60 години насам, която унищожи посевите от соя, царевица и пшеница и компрометира и без това слабите валутни резерви на страната, посочва информационната агенция.

Дискусиите обхващат въздействието на сушата върху целите за 2023 г. за нетните резерви, казва съветник от министерството на икономиката на Аржентина, който е пожелал да остане анонимен, тъй като преговорите продължават. Сега разговорите са насочени към съгласуване на точни числа, допълва втори източник на агенцията.

Представители на Министерството на икономиката на Аржентина отказват коментар.

Говорител на МВФ казва, че персоналът на фонда и аржентинските власти обсъждат четвъртия преглед на програмата. Резултати от преговорите ще бъдат оповестени „своевременно“.

Група от представители на централната банка на Аржентина и Министерството на икономиката са пристигнали във Вашингтон тази седмица за четвъртия преглед на програмата за разширено финансиране, одобрена през март 2022 г. Четири години по-рано Аржентина не успя да изпълни друг спасителен план на Фонда.

Междувременно министърът на икономиката на страната Серхио Маса се срещна с управляващия директор на МВФ Кристалина Георгиева в кулоарите на срещите на Г-20 в Индия.

Преговорите за промяна на целите за нетните резерви на централната банка на Аржентина за тази година са превантивни, тъй като страната изпълни целите си за нетните резерви към края на 2022 г., добавя друг източник на Ройтерс.

Най-големият износител на соево масло и шрот в света е изправен пред повишаване на разходите за внос на енергия и торове заради войната в Украйна. Това засилва натиска върху доларовите резерви.

Аржентина реши през януари да започне обратно изкупуване на задграничния си дълг до 1 млрд. долара. По-рано този месец служителят на МВФ Найджъл Чалк коментира, че Аржентина не трябва да подкопава целите за възстановяване на своите "оскъдни" валутни резерви.

Нетните резерви на страната към днешна дата възлизат на около 4,4 млрд. долара, според изчисления на базираната в Буенос Айрес брокерска фирма PPI Inversiones.

При последния преглед на Аржентина беше поставена цел нетните резерви да се увеличат до 5,5 млрд. долара в края на март и 9,8 млрд. долара в края на годината.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 19:55 | 25.02.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Данъци и бюджет виж още

Коментари

1
rate up comment 2 rate down comment 1
stefanvukov
преди 1 година
Аржентина, както и България можеха да бъдат подредени държави, но не са. Защото и в двете управляват фашизоидни елементи.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още