IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Световната титла на Аржентина не може да разсее проблемите пред страната

Еуфорията от футболния успех скоро ще бъде последвана от болезнено връщане към реалността

16:37 | 23.12.22 г. 1
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Снимка: Bloomberg LP
Снимка: Bloomberg LP

Ако сега девалвират валутата, „никой няма да забележи“, казва един от стотиците хиляди аржентинци, чакащи да поздравят своите футболни герои в центъра на Буенос Айрес, пише колумнистката на Financial Times Лусинда Елиът.

Аржентина е в еуфория след третата си победа на Световно първенство. Хората наводниха улиците на столицата с карнавално празнуване, за да отбележат най-важната победа от едно поколение и да приветстват звездите у дома.

Празнуващите се катериха по светофарите. Огромни футболни фланелки украсяваха офис сгради. Автомобили с реплики на златната купа, прикрепени към покривите им, свиреха с клаксони, а неофициалната турнирна песен „Muchachos“ („Момчета“) звучеше спонтанно от хора, стоящи на автобусни спирки и пътни кръстовища.

Триумфът на Аржентина идва на фона на политически сътресения и разбита икономика. Очаква се инфлацията да достигне 100% през декември на годишна база. Бедността е висока и се увеличава. Местното песо се срина спрямо щатския долар според широко използвания обменен курс на черния пазар, унищожавайки покупателната способност на хората.

Политиката не изглежда много по-добре. Вицепрезидентът Кристина Фернандес де Киршнер беше призната за виновна в корупция през декември, а популярността на левия президент Алберто Фернандес падна толкова много, че той беше посъветван да не пътува, за да връчи наградата на капитана на отбора Лионел Меси.

Успехът на Аржентина в едномесечния Мундиал в Катар предложи бягство на 46-милионното население на страната от годините на слабо икономическо представяне и събуди националната му гордост.

„Това е нашият единствен момент на величие за 36 години!“, посочва Хектор Фозе, докато се присъединява към тълпите с трите си деца, за да гледа как отборът дефилира покрай него в открит двуетажен автобус. Фозе е бил на осем през 1986 г., когато Аржентина на Диего Марадона за последен път донесе трофея у дома.

Сред морето от привърженици, облечени в небесносиньо и бяло, имаше възрастен сляп мъж, воден от също толкова възрастната си съпруга. Те проследиха телевизионния коментар, отразяващ на живо полета на отбора от Доха, докато семейства организираха барбекюта покрай магистралата за летището в Буенос Айрес, за да зърнат Меси преди зазоряване.

Като британка, за авторката най-близкото събитие, с което би могла да сравни сцените в Аржентина, са тълпите по време на кралски юбилей - като Меси е в ролята на краля.

Според аржентинския социолог Пабло Алабарсес победата представлява момент, „застинал във времето“. „Това е експлозия от емоции“, казва той пред FT. „Това е просто един голям нощен гуляй“ - и махмурлукът неизбежно ще последва.

Предизвикателствата може да се върнат с пълна сила. Мнозина остават скептични, че спортната победа ще се превърне в тласък за непопулярното правителство или ще помогне за възстановяване на доверието в икономиката.

Няколко губернатори на провинции в Аржентина се разбунтуваха срещу решението да се обяви ден на национален празник в името на футбола, като се има предвид, че автобусът с отбора обикаляше само из Буенос Айрес - напомняне за разделенията извън спорта.

Меси отказа покана от президентския дворец да копира снимката на покойния Марадона, който като капитан бе целунал трофея от розовия балкон на Евита Перон. Вместо това отборът насърчи феновете да последват автобуса му до Обелиска в центъра, където се бяха събрали близо 1 милион души веднага след като Гонсало Монтиел вкара победната дузпа на финала.

Заради проблеми със сигурността автобусът така и не стигна до монумента. Играчите бяха отведени с хеликоптери за разочарование на милиони, които директно обвиниха президента.

74-годишният Мигел Анхел Гереро, който държи павилион, смята, че еуфорията ще изчезне до седмица. Мигел започна да намалява запасите си в обикновено печелившия празничен декември, усещайки, че клиентите няма да имат много пари за харчене тази Коледа.

„Голяма част от хората няма да могат да си купят храна, да не говорим за подаръци“, казва той. Цените на сладките и цигарите, които продава, са се повишавали средно с около 5 на сто всеки месец през 2022 г. Общественият гняв се натрупва.

Световното първенство, изтъква той, е било като „успокояващ балсам“ за облекчаване на трудностите и за обединяване на наранената нация. Но реалността скоро ще покаже зъбите си.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 16:37 | 23.12.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Външни коментари виж още

Коментари

1
rate up comment 0 rate down comment 0
Р?мператоръ
преди 1 година
Още малко потърпете. На финалът светът бе Аржентина, догодина - Аржентина: в БРИКС. Половината свят ще застане икономически зад нея. Ако случи на читави управляващи, след 10 години няма да познаете тая държава, която заслужава ного по-добро.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още