IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Защо толкова много бременни рускини заминават за Аржентина?  

От половин година насам аржентинските власти наблюдават как бременни рускини влизат всеки ден в страната, раждат, а мнозина отново напускат страната

08:15 | 28.02.23 г. 6
Автор - снимка
Създател
Много рускини предпочитат да търсят живот за себе си и децата си извън родината. Снимка:  EPA/HANNIBAL HANSCHKE
Много рускини предпочитат да търсят живот за себе си и децата си извън родината. Снимка: EPA/HANNIBAL HANSCHKE

Новата година започва трогателно за Татяна. 36-годишната жена взима багажа и котката си, напуска големия си апартамент в центъра на Москва, отива на летището, качва се на самолет за Истанбул и оттам лети през Западна Африка и южната част на Атлантическия океан до Буенос Айрес. Татяна е видимо бременна. Когато показва паспорта си на граничните служители на летището, на опашката има и други руснаци с деца и домашни любимци, а след това те взимат прахосмукачки, велосипеди и дори тенджери за готвене от лентата за багаж.

Името на Татяна е друго, но тя иска да остане анонимна от опасения за евентуални последствия. Адвокатката е само една от хилядите бременни рускини, които са влезли в Буенос Айрес като туристки, за да родят там. През мналата година става дума за 10 777 жени и общо 22 200 руснаци, твърдят властите. Тази година вероятно ще бъдат много повече. Само през януари в страната вече са влезли над 4500 рускини, което е четири пъти повече от броя им през януари преди началото на войната в Украйна. По улиците, в парковете и кафенетата на Буенос Айрес все по-често може да се чуе руска реч от млади семейства, пише в свой репортаж N-TV. 

Бебето на Татяна трябва да се роди скоро. „Ние бяхме категорично против войната от първия ден", казва тя, обяснявайки мотивацията им да избягат месеци по-късно. Тя забременява през лятото на 2022 г., а на 21 септември Путин призовава за частична мобилизация за бойни действия в Украйна. „В рамките на три часа взехме решение да отлетим за Аржентина", казва тя. Европа, казва тя, е била твърде скъпа. Съпругът ѝ, 31-годишен разработчик на софтуер, който се обучава, заминава веднага. Тя се погрижила за документите и го последвала на Нова година. „Искахме да имаме бебе без риск съпругът ми да бъде призован в армията“.

Те са двама от стотиците хиляди руснаци, които са напуснали домовете си след частичната мобилизация. Още през октомври се твърдеше, че са напуснали до 700 000 души. В Аржентина някои държавни болници вече са поставили табели на руски език. Те са част от държавната здравна система за населението, което няма пълно застраховане и не може да си позволи да посещава частни клиники. Никой не е отхвърлен. Татяна и съпругът ѝ обаче не искат да се възползват от това по принцип, казват те. Ето защо плащат на частна клиника с англоговорящ лекар 4500 долара за грижи и раждане. Налага се да съберат парите.

В месинджъра Telegram има много групи, в които заинтересовани хора говорят на руски език за бъдещото бягство или за новия си живот. „Развръзка в Аржентина" е името на една от тях, в която членуват повече от 5000 души. Сред тях е и Татяна. Тя е дошла в страната на имиграцията и историческа дестинация за хората от Европа. Тези, които са родени тук, получават и гражданство. Родителите могат да кандидатстват за разрешение за постоянно пребиваване и след това сами да получат паспорт, без да се налага да се отказват от предишния си. Но по време на обиск в модерния квартал Пуерто Мадеро следователите откриват в един апартамент фалшиви разрешения за постоянно пребиваване. Предполага се, че са  направено с цел получаване на лични карти чрез измама.

„Дъщеря ми ще се роди тук и ще бъде аржентинка", казва пред The Wall Street Journal, който също разглежда темата, Полина Щайнер, 31-годишна жена от Москва. Тя и съпругът ѝ се преместват в Банкок през май, след което разглеждат Мексико и Бразилия, преди да се спрат на Буенос Айрес. Пристигайки с 2-годишния си син, двойката очаква бебе всеки момент. 

„Това е билет за цялото семейство, за да бъдем в безопасност от правителството в Русия", казва тя, като има предвид все по-честите репресии на Москва срещу инакомислещите.

Данните за миграцията в Аржентина показват, че към средата на февруари близо 11 000 руски жени и около 11 400 мъже са пристигнали тук от началото на 2022 г. Няма точни данни за това колко от руските жени са бременни, въпреки че аржентинските миграционни и болнични служители твърдят, че все повече от тях пристигат в третия триместър на бременността. Руснаците не се нуждаят от виза, за да влязат в Аржентина.

Според миграционните власти с временното пребиваване родителите могат да започнат процедура за получаване на гражданство. Аржентинският паспорт може да бъде получен само за две години, казват имиграционните адвокати и миграционните служители, а той дава възможност на притежателя му да пътува без визи в Европа, което руснаците не могат да правят.

„Да чакаш само две години, за да може цялото семейство да получи паспорт, това е лудост", казва Ася Давидова, 40-годишна, която пристига през декември с тогавашния си приятел и очаква дете през май. „Избрахме Аржентина, защото това беше най-лесната страна за бебето ми да получи друг паспорт. Когато пристигнахме тук, се отказахме от плановете си да се върнем в Русия или да отидем в друга държава".

Давидова и други новопристигнали казват, че се чувстват добре дошли. В миналото Аржентина бе дестинация за емигранти от Европа, а напоследък и от Боливия, Парагвай и Венецуела.

Подозрения за връзки с мафията

Когато миналата година граничните служители на международното летище в Буенос Айрес забелязват необичайно голям брой бременни рускини, които им предават паспортите си, започват систематично да разпитват жените. По време на повече от 350-те разпита някои от тях разказали, че са платили за преводачи, за помощ в клиниката, за бъдещи заявления за разрешителни за пребиваване и паспорти. Една от агенциите, предлагащи тези услуги, се нарича „РуАржентина". Тя се рекламира с пингвин, който държи в човката си като щъркел бебешка кърпа- в комплект с аржентински паспорт. Цената на една консултация започва от 100 долара, а цялостната „първокласна" услуга, включваща разрешение за пребиваване, струва поне 15 000 долара.

Повечето руснаци, които влизат в страната, са женени и предимно заможни професионалисти, които работят от разстояние във финансовата и дигиталната индустрия или живеят от спестяванията си. Според имиграционните власти бременността не е от значение за това дали някой ще получи разрешение за влизане като турист. Няма и специална виза за случаите, когато жена иска да роди в страната. Затова служителите махват с ръка на жените като на всички останали. Много млади рускини избират далечна Аржентина за свой нов дом. Снимка:  EPA/JUAN IGNACIO RONCORONI Много млади рускини избират далечна Аржентина за свой нов дом. Снимка: EPA/JUAN IGNACIO RONCORONI

Властите вече са прехвърлили случая на съдебната власт, която разследва създаването на мафиотски сдружения в миналото. Обвинението е, че голяма част от тях се интересуват от паспорта, а не от желанието да живеят в страната. Властите се притесняват, че с документа ще се злоупотребява и че поради това други държави биха могли да ограничат възможностите за влизане в страната на близо 46 милиона аржентинци. Агенция RuArgentina се рекламира, че притежателите на аржентинска лична карта не се нуждаят от туристическа виза за влизане в 170 държави по света. Собственикът на фирмата вече публично се защити от критиките: той предлагал услуга напълно законно.

От 22 200 руснаци през миналата година много от тях са заминали отново извън Аржентина, включително 6400 жени. Само 2400 са подали молба за разрешение за пребиваване. Вместо това много от тях са се опитали директно да получат паспорт. „Те не се интересуват от гражданство, за да живеят тук", казва Флоренция Кариняно, ръководител на имиграционната служба: „Те идват, за да раждат деца". Според официалните данни досега няколко десетки от пристигналите жени са получили разрешение за постоянно пребиваване, а никоя не е получила гражданство или паспорт.

Разочарование от разследванията

За един от преводачите, които придружават бременните рускини, нещата в момента не са лесни. Родена е в Русия, дълго време е живяла в Украйна, а преди години е емигрирала в Аржентина. Въпреки това не иска да говори за работата си, за да избегне всякакви последствия. „Жените се страхуват", казва тя, обяснявайки отказа си: „Те не искат да бъдат интервюирани или назовавани". Вероятно това е свързано и с аржентинското правителство, което не коментира кой може да бъде застрашен и от какво заради продължаващите разследвания.

Междувременно Министерството на вътрешната сигурност на САЩ се е свързало с аржентинския федерален съд, който разследва случая. То заяви, че се интересува от резултатите от разследването. Притежателите на аржентински паспорти могат да получат визи за пребиваване в САЩ за срок до 10 години. Включването от САЩ показва „загриженост" за случващото се, заявиха високопоставени служители в аржентинското Министерство на правосъдието. Министерството на вътрешната сигурност смята, че казусът може да стане важен за имиграционните власти на САЩ.

Татяна и съпругът ѝ са раздразнени, на моменти разочаровани, от внезапното внимание към тях и към други руснаци. Те искат да останат в страната поне три години: „Много ни харесва тук. Никога не сме се сблъсквали с враждебност“. Двамата планират да кандидатстват за паспорт за детето си, а след това и за гражданство за себе си. Вече са започнали да учат испански в езикова школа. Биха могли да заминат за Турция или Югоизточна Азия. Но тук, на 13 500 км от дома си, те се чувстват по-близо до Европа.

Имиграция, но не асимилация 

Един акаунт в Telegram с над 5000 руски потребители се нарича „Раждане в Аржентина", пише още The Wall Street Journal. Друг, наречен „Руснаци в Аржентина", има 16 000 потребители. И в двата акаунта членовете споделят информация за ориентиране в имиграционните разпоредби, цената и качеството на болниците, намирането на апартаменти и наемането на детегледачки и преводачи.

За някои руснаци идването в Аржентина е лесно решение в условията на мобилизация, тъй като военните на Кремъл се опитват да хвърлят повече войници в боевете в Украйна. „Дойдохме най-вече, за да избягаме от войната, защото имаше риск да ме призоват в армията, а ние не подкрепяме тази ужасна агресия", казва 28-годишният Александър Нечаев.

Руснаците от години имигрират в Аржентина, но в повечето случаи са се асимилирали. Последната вълна се отличава с това, че руският език се чува в кафенетата на оживения и модерен квартал Палермо, където са се установили много от новодошлите. Новосформирани отбори от руснаци играят футбол на обществени игрища. В обществените болници има надписи на руски език.

Щайнер и съпругът ѝ засега са се настанили в малък апартамент. Той работи дистанционно като финансов анализатор. Въпреки че семейството ѝ в Русия ѝ липсва, Щайнер казва, че се чувства като у дома си и се е радвала заедно с аржентинците през декември, когато националният отбор по футбол спечели Световното първенство.

„Намирам се в страна, в която хората се събират заедно, пеят и танцуват на улицата", казва тя. „За мен Аржентина е истинско удоволствие. Това е свобода".

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:27 | 28.02.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Политика виж още

Коментари

6
rate up comment 1 rate down comment 1
khao
преди 1 година
До: npo3anageH дължиш ми рубла! :D
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 2 rate down comment 1
khao
преди 1 година
щото и нацитата на хитлер са бягали натам... и е някак си -- традиция! :D:D:D
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 6 rate down comment 2
npo3anageH
преди 1 година
КОЙ БЯГА ОТ ХУБАВО??? По 2 стотинки (=1 рубла) на смислен, аргументиран отговор давам =)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 7 rate down comment 3
Импeраторът
преди 1 година
До: 0pk Защото някакви украинци не харесват русанаците ли? Че по тази логика над могат да ни нападнат турци, сърби, русанаци и американци? Може ли да поясниш, че изглеждаш тъБ кат ръб?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 4 rate down comment 13
0pk
преди 1 година
До: Импeраторът, да ти припомня, защо е всичко, че гледам си забравил: https://***.youtube.com/watch?v=3WK6n3tnCBA&t=28s
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 17 rate down comment 9
Импeраторът
преди 1 година
Чакай малко? Аз си мислих, че Путин за тяхно добро започна да убива украинците? Нещо не се връзва копейниците :? Може ли някой да обясни?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още