IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Китайски смартфони запълват празнината на руския пазар

Xiaomi е основният бенефициент, като удвоява пазарния си дял през годината и става лидер 

09:28 | 27.02.23 г.
Автор - снимка
Създател
Руснаците са принудени да преминат към китайски смартфони. Снимка:  EPA/FACUNDO ARRIZABALAGA
Руснаците са принудени да преминат към китайски смартфони. Снимка: EPA/FACUNDO ARRIZABALAGA

Според изчисления на пазарните изследователи китайските доставчици на смартфони са заели мястото на Samsung и Apple в Русия. Двамата най-големи производители напуснаха пазара миналата година, след като руските войски нахлуха в Украйна. В началото на годината китайските марки заемат около 95% от пазара, съобщи телевизионният канал CNN, като се позова на данни на анализаторската фирма Counterpoint Research.

Най-големият доставчик е Xiaomi с над 50% пазарен дял. Китайските смартфони бяха популярни в Русия още преди войната. Според оценки на Counterpoint техният дял в края на 2021 г. е бил около 40 процента. Samsung с различните си модели и Apple със своите iPhone обаче заедно заемаха около 53 процента от пазара. Сега номер 2 след Xiaomi е компанията Realme.

Xiaomi, Realme и Honor, бюджетната марка, която преди това беше собственост на китайския технологичен гигант Huawei, „реагираха бързо, за да се възползват от възможността", казва Ян Стрижак, асоцииран директор на Counterpoint Research. През третото тримесечие на 2022 г. те са увеличили доставките си за Русия съответно с 39%, 190% и 24% в сравнение с предходното тримесечие.

Xiaomi е основният бенефициент, като удвоява пазарния си дял през годината. Базираната в Пекин компания сега е най-големият продавач на смартфони в Русия, до голяма степен благодарение на популярната си линия Redmi - достъпна гама от устройства, известни с високото качество на камерата.

През миналата година правителството в Москва разреши т.нар. „паралелен внос" на смартфони, което позволи внасянето на стоки от съседни държави, като например Казахстан.

Тази практика помогна на големите руски търговци на дребно да продължат да продават телефони на Samsung и Apple, след като директните доставки бяха преустановени, пише анализаторът на Counterpoint Research Харшит Растоги в публикация в блога си.

Но мерките са свързани с потенциални проблеми. Потребителите, закупили тези телефони, може да имат проблеми с изтеглянето на мобилни приложения, които са блокирани в Русия, а намирането на услуги от официални доставчици „не е гарантирано", отбеляза Растоги.

Макар че китайските марки се възползват от западното ембарго, руският пазар се свива, тъй като икономиката на страната се срива.

През миналата година продажбите на смартфони в Русия са намалели с 33% до 21 милиона броя, показват данните на Counterpoint Research. За сравнение, пазарът на смартфони в Европа е намалял с 20%.

Големият въпрос според анализаторите сега е дали пазарът се е променил завинаги.

Ако войната в Украйна приключи, Apple и Samsung вероятно ще възстановят дейността си в страната и бързо ще възстановят продажбите на смартфони, казва Стрижак.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:28 | 27.02.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Хардуер виж още

Коментари

Финанси виж още