IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Аржентинската централна банка отлага плащания по вноса поради липса на чуждестранна валута

Местното песо се срива, инфлацията е трицифрена: страната е в дълбока криза и предприема строги мерки до края на годината

15:00 | 21.04.23 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Кадър от квартал на Буенос Айрес. Снимка:  EPA/Enrique Garcia Medina
Кадър от квартал на Буенос Айрес. Снимка: EPA/Enrique Garcia Medina

Аржентинската централна банка обяви спиране на плащанията за услуги и товарни превози от чужбина поради сериозен недостиг на чуждестранна валута. Трансакции на стойност 2 млрд. долара ще бъдат преустановени до края на годината, обявиха паричните власти в четвъртък (местно време), цитирани от Ройтерс. 

Втората по големина икономика в Южна Америка след Бразилия отдавна се бори с тежка финансова криза, белязана от трицифрена инфлация. През последните месеци историческата суша изостри ситуацията, като по-слабата реколта предизвика по-нисък от обичайното износ на селскостопански продукти, което попречи на постъпването на значителни суми долари в страната, както се случва обикновено.

Лявоцентристкото правителство на президента Алберто Фернандес се опита с множество мерки да увеличи притока на чуждестранна валута и да подкрепи постоянно отслабващата национална валута - песото, но засега без особен успех.

Последният ход на централната банка, която е тясно обвързана с правителството на Фернандес, има за цел да спре кризата и изтичането на чуждестранен капитал. Според централната банка тя е „одобрила мерки, които заедно се равняват на отлагане на плащанията в чуждестранна валута в размер на 2 млрд. долара до края на годината".

По-рано националната валута на Аржентина падна до рекордно ниското ниво от 438 песо за долар на широко разпространения нелегален пазар. Строго контролираният официален обменен курс е 218 песо за долар, което е около половината от курса на черния пазар.

Централната банка също така повиши основния си лихвен процент от 78% на 81%, което е повече от очакванията на икономистите. Регулаторът прави това в опит да ограничи инфлацията, след като през март годишната инфлация нарасна до 104%. Проучване на централната банка прогнозира, че през тази година инфлацията може да нарасне до 110%. Икономистите от JP Morgan дори смятат, че е възможно да достигне 130%.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 15:01 | 21.04.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Икономика и макроданни виж още

Коментари

Финанси виж още