IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Ирландия предупреди ЕЦБ за ефектите от ръста при лихвите върху бизнеса и домакинствата

Лихвените повишения оказват отрицателни ефекти, особено за най-бедните домакинства, тъй като те са изправени пред нарастващи разходи за ипотечни кредити

14:00 | 29.04.23 г.
Автор - снимка
Създател
Снимка: Bloomberg L.P.
Снимка: Bloomberg L.P.

Ирландският министър на финансите Майкъл Макграт каза, че Европейската централна банка (ЕЦБ) трябва да внимава за въздействието върху фирмите и домакинствата от повишаването на лихвените проценти и призова бизнеса да изиграе своята роля в борбата с инфлацията чрез намаляване на цените, съобщава Bloomberg.

„Монетарните власти трябва да вземат много трудни решения във връзка с лихвените политики“, признава Макграт, когато пристигна за втория ден на дискусии между финансовите министри и служители на ЕЦБ край Стокхолм. „Освен по-широкия икономически контекст, те също трябва да вземат предвид въздействието върху реалния живот на хората от взетите решения“, добавя той.

Въпреки че Макграт посочва, че не иска да казва на ЕЦБ какво да прави, необичайно е финансовите министри да предлагат дори слабо завоалирани коментари относно паричната политика.

Анализаторите очакват, че ЕЦБ може да забави темпа на повишаване на лихвените проценти на заседанието в четвъртък, докато чакат да видят въздействието на вече добавените 350 базисни пункта от миналия юли до този момент.

Лихвата по депозитите на ЕЦБ ще достигне връх от 3,75% през юли. Източник: Bloomberg Лихвата по депозитите на ЕЦБ ще достигне връх от 3,75% през юли. Източник: Bloomberg

В Ирландия Макграт каза, че лихвените повишения оказват отрицателни ефекти, особено за най-бедните домакинства, тъй като те са изправени пред нарастващи разходи за ипотечни кредити, както и за някои фирми, които имат дългови инструменти с плаваща лихва.

Той призова компаниите да прехвърлят намаляващите разходи върху потребителите чрез намаляване на цените, за да помогнат за охлаждането на инфлацията и облекчаването на натиска върху ЕЦБ относно продължаването на досегашната политика на регулатора.

„Ако това не се случи, тогава тежестта за намаляване на инфлацията пада изцяло върху паричната политика“, подчертава Макграт, добавяйки: „Ние знаем какво означава това за хората и бизнеса чрез лихвените проценти, които стават все по-високи и по-високи“.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:40 | 29.04.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Икономика и макроданни виж още

Коментари

Финанси виж още