IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Доларите, а те са много видове, не са крехки

Светът гледа на американските ДЦК като на активи

10:30 | 23.05.23 г. 2
Автор - снимка
Създател
Снимка: Bloomberg
Снимка: Bloomberg

В САЩ продължават преговорите между републиканци и демократи относно тавана на дълга, за да се гарантира, че федералното правителство ще продължи да взема заеми. Залозите са познати. И все пак този път изглежда има повече опасения, че самият долар е изложен на риск - че всички останали, отдавна фрустрирани от американската валута, може да се възползват от шанса да спрат да я използват, пише редакторът на Financial Times Брендън Грийли.

Проблемът с този аргумент е, че няма такова нещо като долар. Има много различни видове долари, всеки със своите качества. Никой паричен режим не трае вечно. Но паричните режими не са колективни заблуди. Доларите няма да се изпарят изведнъж, ако Аржентина започне да определя цените на соята в юани. Всеки вид долар има своя собствена стойност и трябва да сме точни кои видове са в опасност.

Обикновено, когато говорим за валута, всъщност имаме предвид банкови депозити. Силата на долара е мярка за желанието на валутните търговци да разменят депозити в друга страна за депозити в САЩ. Федералната корпорация за застраховане на депозитите (FDIC) в САЩ даде да се разбере в различни кризи, че няма да позволи на никои депозити да загубят стойност.

Няма друга валута с нещо подобно на изричната гаранция на FDIC за депозити до 250 хил. долара или нейната косвена гаранция за тези над този праг. Банковите депозити в еврозоната например са обезпечени само от националните правителства и само до 100 хил. евро. Може да не харесвате американските банкови долари, но няма валута, която реално би могла да ги замени.

Има и евродолари - деноминирани в долари депозити в чуждестранни банки. Те също се ползват с почти изрична гаранция от Федералния резерв чрез споразумения за временна размяна на валути с чуждестранни централни банки при криза. Никоя друга централна банка не предлага нещо, което да е сравнимо с гаранцията на тези суапове. Може да не харесвате тази система, но не е ясно какво може да я замени.

На финансовите пазари държавните облигации на САЩ функционират като долари - те не са просто активи, деноминирани в долари, те са долари. Ако федералното правителство започне да пропуска плащания по тях, стойността на последователни емисии от щатски ДЦК може да падне под номиналната стойност. Това от своя страна би изяло пазарните стойности дори на консервативни портфейли от активи. Това ще е лошо. Доларите във вид на ДЦК са изложени на риск.

Поне от времето на хартата на Английската централна банка (АЦБ) от 1694 г. обаче, държавният дълг е основата на световната финансова система. Може да не харесвате тази система - аз самият имам някои съмнения относно нея, признава Грийли - но това е, което имаме. И тук самият обем е подценената сила на ДЦК долара.

Американците смятат държавните облигации за дълг и ги измерват като процент от брутния вътрешен продукт, за да могат да определят какъв вид дългов товар е устойчив. Но както посочва Майкъл Петис, всички останали в света смятат ДЦК доларите за активи, като никоя друга страна не е поискала и не е била в състояние да произвежда държавни дългови активи в размер, близък до американския.

Добавете заемите на местните правителства и държавните дългови активи на Америка на световните финансови пазари към септември 2022 г. възлизат на 26,9 трлн. долара, според най-новите сравнителни данни от Банката за международни разплащания (БМР). (Да, знам, че Фед също държи ДЦК, напомня авторът.) Следват Китай и Япония с малко над 8 трлн. долара всяка в държавни активи в собствените си валути. Много малко други държави измерват своя държавен дълг в трилиони.

Ние мислим за способността на Америка да взема заеми в могъщия долар като за привилегия, но е възможно и обратното да е също толкова вярно. Ентусиазираното желание на Америка да взема заеми помага да се направят ДЦК доларите могъщи. Може повече да не желаете да държите американски държавни облигации във вашето портфолио. ОК, но какво друго ще държите вместо тях?

Всички тези долари, взети заедно, помагат да се обясни фактурирането на световната търговия на стоки в зелената валута. Традиционните валутни теории твърдяха, че стоките се оценяват във валутите на мястото, откъдето идват или отиват. По-нова теория сочи, че износителите избират доминиращи валути, тъй като стабилните цени са по-важни от предимството на местната валута.

От своя страна доларовите цени на товарителниците са стабилни поради всички тези други видове долари. Може да вярвате, че петролът, оценен в долари, е чисто и просто продукт на американските самолетоносачи, но петродоларът сам по себе си не обяснява глобалните доказателства за доминиращите валути.

Има много причини да сме скептични относно това дали силните долари са добри за Америка. Всички тези продажби на ДЦК изглежда не са осигурили много продуктивни инвестиции, а само периодични намаления на данъците и програми за стимулиране. Но не е нужно да харесвате всички тези долари, за да видите, че изобщо не е ясно какви са другите алтернативи.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:34 | 23.05.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Икономика и макроданни виж още

Коментари

2
rate up comment 7 rate down comment 3
mr. Yoda
преди 11 месеца
Писарушките като Пишурката, а те са много видове, не са умни. Продажни са.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 3 rate down comment 7
danchomentata
преди 11 месеца
Кимчи е едно от основните традиционни ястия на корейската кухня. Корейците смятат, че дълголетието и красотата се дължат на благоприятните върху човека свойства на кимчи. Ястието е толкова популярно, че е разработен специален вид, който да може да се консумира от първия корейски космонавт в Космоса https://en.wikipedia.org/wiki/Superdollar#Iran
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още