IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Икономиката на САЩ е изненадващо силна с ръст на потреблението и промишлените поръчки

Въпреки изненадващо доброто за американската икономика развитие инфлационните рискове остават високи

21:32 | 26.05.23 г.
Автор - снимка
Създател
Снимка: Kyle Grillot/Bloomberg
Снимка: Kyle Grillot/Bloomberg

Въпреки високите лихвени проценти и инфлацията икономиката на САЩ продължава да се развива изненадващо добре в началото на второто тримесечие. Както потребителските разходи, така и поръчките на стоки за дълготрайна употреба нарастват изненадващо силно през април.

Американските потребители са увеличили потребителските си разходи с 0,8% в сравнение с предходния месец, съобщи в петък Министерството на търговията. Икономистите, анкетирани от Ройтерс, очакваха само половината от това увеличение след миниповишението от 0,1% през март.

Частното потребление е крайъгълен камък на американската икономика, която през първото тримесечие нарасна с 1,3% за годината отчасти благодарение на потребителските разходи, докато Германия изпадна в рецесия.

Промишлеността също все още се справя сравнително добре, въпреки че повишаването на лихвените проценти от страна на Фед направи кредитите за инвестиции много по-скъпи. Новият бизнес с дълготрайни стоки - които варират от тостери до самолети - се e увеличил с 1,1% през април.

В този случай икономистите очакваха спад от 1,0% спрямо предходния месец, след като през март вече беше отчетено силно увеличение от 3,3%. „Ситуацията с поръчките е изненадващо положителна", казва икономистът от Helaba Ралф Умлауф. Промишленото развитие остава стабилно, „макар и с по-малка динамика".

Основният лихвен процент се повишава, за да се ограничи инфлацията

От март 2022 г. Фед повиши основния си лихвен процент от почти нула до 5,00-5,25%. Той прави това, за да компенсира високата инфлация. 

В последно време нивото на инфлация спадна до 4,9%. Въпреки това тя все още е на необичайно високо равнище. Въпреки това повечето наблюдатели предполагат, че Федералният резерв на САЩ няма да повиши допълнително основния си лихвен процент през юни. 

Развитието на личните потребителски разходи - показател за инфлацията, на който Фед обръща особено внимание - показва, че инфлационните рискове все още са високи. При това не се отчитат разходите за храна и енергия, които са податливи на колебания.

Този т.нар. основен PCE индекс леко се повиши през април от 4,6% на 4,7%. Фед се стреми към равнище на инфлацията от два процента.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 21:16 | 26.05.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Икономика и макроданни виж още

Коментари

Финанси виж още