fallback

Пауъл: Нужни са още лихвени повишения въпреки риска от забавяне на икономиката

Хоризонтът на затягане на паричната политика ще зависи от постъпващите данни, посочва управителят на Фед

20:12 | 21.06.23 г. 7
Автор - снимка
Създател

Федералният резерв на САЩ е отворен към допълнителни увеличения на лихвите, което ще забави растежа на американската икономика под дългосрочния тренд и ще охлади ценовия натиск. Хоризонтът на затягане на паричната политика ще зависи от постъпващите данни, заяви гуверньорът на регулатора Джером Пауъл, цитиран от Bloomberg.

„Аз и моите колеги осъзнаваме трудностите, които причинява ускорената инфлация, и оставаме силно ангажирани да я забавим до нашата цел от 2%“, става ясно от документи, включващи коментари на Пауъл, които ще бъдат предадени на Комисията по финансови услуги към Камарата на представителите. „Ние ще продължим да вземаме нашите решения среща по среща, въз основа на съвкупността от входящи данни и техните последици за перспективите за икономическата активност и инфлацията, както и за баланса на рисковете“, добавя ръководителят на централната банка на САЩ.

Федералната комисия по отворения пазар (FOMC) преустанови лихвените повишения на своето последно заседание миналата седмица за първи път от 15 месеца, оставяйки лихвите в диапазона 5-5,25%. Според медианната прогноза на служителите на Фед обаче лихвените проценти ще се повишат до 5,6% до края на годината, което предполага още две увеличения с по четвърт процентен пункт на фона на изненадващо упоритата инфлация и силния пазар на труда.

„Почти всички членове на FOMC очакват, че ще бъде необходимо лихвените проценти да се повишат още до края на годината“, признава Пауъл, добавяйки: „Охлаждането на инфлацията вероятно ще изисква период на растеж под тенденцията и известно смекчаване на условията на пазара на труда“.

Очаква се Пауъл да говори по-късно тази седмица пред Конгреса относно икономическите показатели за първото полугодие и отговора на Фед срещу инфлацията. Това ще е първото изслушване на гуверньора на ведомството от март насам.

Неговите подготвени коментари до голяма степен повториха забележките му на пресконференцията след заседанието на Фед миналата седмица, където той каза, че FOMC смята, че е уместно да смекчи темпа на повишаване на лихвите след най-агресивното повишаване от четири десетилетия насам, както и заради скорошните банкови фалити, които може да затегнат кредитните условия. В същото време Пауъл посочи, че по-голямата част от членовете на FOMC прогнозират още лихвени повишения, за да се укроти инфлацията.

„При определяне на степента на допълнително затягане на политиката, което може да е подходящо за връщане на инфлацията до ниво от 2% с течение на времето, ние ще вземем предвид кумулативното затягане на паричната политика, забавеният ефект на влияние на тази политика върху икономическата активност и инфлацията, както и икономическите и финансовите развитие“, посочва още Пауъл в подготвените коментари.

Председателят на Фед беше критикуван от някои демократи за агресивните си увеличения на лихвените проценти, като сенатор Елизабет Уорън предупреди, че политиката му рискува да остави милиони хора без работа.

Пауъл описа пазара на труда като „много стегнат“, въпреки че нивото на безработица се повиши през май до 3,7%. „Има някои признаци, че търсенето и предлагането на пазара на труда са по-добре балансирани“, посочва той.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 20:12 | 21.06.23 г.
fallback
Още от Икономика и макроданни виж още