IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Пауъл: Нужни са още лихвени повишения въпреки риска от забавяне на икономиката

Хоризонтът на затягане на паричната политика ще зависи от постъпващите данни, посочва управителят на Фед

20:12 | 21.06.23 г. 7
Автор - снимка
Създател
Гуверньорът на Федералния резерв на САЩ Джером Пауъл. Снимка: Bloomberg L.P.
Гуверньорът на Федералния резерв на САЩ Джером Пауъл. Снимка: Bloomberg L.P.

Федералният резерв на САЩ е отворен към допълнителни увеличения на лихвите, което ще забави растежа на американската икономика под дългосрочния тренд и ще охлади ценовия натиск. Хоризонтът на затягане на паричната политика ще зависи от постъпващите данни, заяви гуверньорът на регулатора Джером Пауъл, цитиран от Bloomberg.

„Аз и моите колеги осъзнаваме трудностите, които причинява ускорената инфлация, и оставаме силно ангажирани да я забавим до нашата цел от 2%“, става ясно от документи, включващи коментари на Пауъл, които ще бъдат предадени на Комисията по финансови услуги към Камарата на представителите. „Ние ще продължим да вземаме нашите решения среща по среща, въз основа на съвкупността от входящи данни и техните последици за перспективите за икономическата активност и инфлацията, както и за баланса на рисковете“, добавя ръководителят на централната банка на САЩ.

Федералната комисия по отворения пазар (FOMC) преустанови лихвените повишения на своето последно заседание миналата седмица за първи път от 15 месеца, оставяйки лихвите в диапазона 5-5,25%. Според медианната прогноза на служителите на Фед обаче лихвените проценти ще се повишат до 5,6% до края на годината, което предполага още две увеличения с по четвърт процентен пункт на фона на изненадващо упоритата инфлация и силния пазар на труда.

„Почти всички членове на FOMC очакват, че ще бъде необходимо лихвените проценти да се повишат още до края на годината“, признава Пауъл, добавяйки: „Охлаждането на инфлацията вероятно ще изисква период на растеж под тенденцията и известно смекчаване на условията на пазара на труда“.

Очаква се Пауъл да говори по-късно тази седмица пред Конгреса относно икономическите показатели за първото полугодие и отговора на Фед срещу инфлацията. Това ще е първото изслушване на гуверньора на ведомството от март насам.

Неговите подготвени коментари до голяма степен повториха забележките му на пресконференцията след заседанието на Фед миналата седмица, където той каза, че FOMC смята, че е уместно да смекчи темпа на повишаване на лихвите след най-агресивното повишаване от четири десетилетия насам, както и заради скорошните банкови фалити, които може да затегнат кредитните условия. В същото време Пауъл посочи, че по-голямата част от членовете на FOMC прогнозират още лихвени повишения, за да се укроти инфлацията.

„При определяне на степента на допълнително затягане на политиката, което може да е подходящо за връщане на инфлацията до ниво от 2% с течение на времето, ние ще вземем предвид кумулативното затягане на паричната политика, забавеният ефект на влияние на тази политика върху икономическата активност и инфлацията, както и икономическите и финансовите развитие“, посочва още Пауъл в подготвените коментари.

Председателят на Фед беше критикуван от някои демократи за агресивните си увеличения на лихвените проценти, като сенатор Елизабет Уорън предупреди, че политиката му рискува да остави милиони хора без работа.

Пауъл описа пазара на труда като „много стегнат“, въпреки че нивото на безработица се повиши през май до 3,7%. „Има някои признаци, че търсенето и предлагането на пазара на труда са по-добре балансирани“, посочва той.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 20:12 | 21.06.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Икономика и макроданни виж още

Коментари

7
rate up comment 1 rate down comment 0
Gna
преди 10 месеца
До: evlogi отностно този ръст от 2 % на БВП на БГ. Този ръст е стимулиран от безумните помощи, които се раздават финансирани с кредити (голям дефицит). Нека говорим за БВП на Бг след 6 месеца или година.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 2 rate down comment 0
Gna
преди 10 месеца
ЕС вече е в рецесия при положение,че САЩ и Китай (основните експортни партньори) все още не са влезнали в рецесия. Сметни щом ЕС изпадна в рецесия какво е положението. И дай да гледами инфлацията в ЕС и България, не в САЩ. Свалянето на инфлацията до 2 % ще е с цената на тежка криза ако не и депресия в ЕС.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 3 rate down comment 0
Gna
преди 10 месеца
До: evlogi мисля, че нямаш много представа какво пишеш. Масово големите корпорации работят с кредити и финансиране от борсите. Като ти казвам масово разбирай, че компании като гугъл, мета и т.н. са с огромни кредити. Едно е да връщаш кредит при 3 % лихва, друго е при 7 %, като главницата е милиарди. В момента вървят съкращения на високоплатени позиции в корпоративния свят, виж сайта layoffs.com мисля беше има статистика. Да работа има, но тя е ниско платена, по-високите заплати се режат.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 6 rate down comment 1
nkavrakov1982
преди 10 месеца
До: evlogiВсичко е наред и с имотния пазар и с цените на акциите и на всичко АКО се бяха предали и бяха спрели да повтарят че искат да свалят инфлацията до 2%,НО от тук нататък идва проблема защото те продължават да си настояват своето ,а тези два процента са летвата до която вече без болка,без рецесия и криза няма да се мине.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 0 rate down comment 5
evlogi
преди 10 месеца
До: nkavrakov1982 И каква е стойността толкова бе Кавръков?4 % през май на годишна база,Беше 9% преди година.Нещата много бързо вървят към нормализиране, а безработицата продължава да се мота около исторически ниски нива, а ръстът на БВП за текущото тримесечие се очертава около 2% ,а вчерашните данни за строителството показаха най-силни нива за последните 30 години ...Че и *** гръмкото изказване правиш, колкото гръмко, толкова и глупаво.Разбрал си ти,като магаре от железница..
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 7 rate down comment 5
danchomentata
преди 10 месеца
"Диамантът и графитът са две алотропни форми на въглерода: чисти форми на един и същ елемент, които се различават по кристалната си структура."
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 34 rate down comment 3
nkavrakov1982
преди 10 месеца
Стигнахме до там където прогнозирахме,инфлация от такива стойности исторически винаги е била овладявана,с цената на дълбока криза ,безработица и с безпаричие относно покупателната способност на потребителите.Няма как хем да харчим,да теглим кредити като за световно и да има ценова стабилност.Това е .Който разбрал,разбрал който не ще разбере с цената на много болка
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още