IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Настроението на инвеститорите в еврозоната пада повече от очакваното през юли

Индексът на Sentix за инвеститорското доверие се понижава до най-ниска стойност от ноември 2022 г.

13:23 | 10.07.23 г.
Автор - снимка
Редактор
Снимка: Bloomberg LP
Снимка: Bloomberg LP

Настроението на инвеститорите в еврозоната пада повече от очакваното през юли, като достига най-ниска стойност от ноември миналата година по време на енергийната криза в Европа.

Валутният съюз на Европейския съюз (ЕС) остава в режим на рецесия без индикации, че нещата ще се подобрят, според данни от проучване на Sentix, цитирано от Ройтерс.

Анкетата е проведена сред 1226 инвеститори в периода 5-7 юли.

Индексът на Sentix за инвеститорското доверие се понижава до -22,5 пункта през юли от -17 през юни. Спадът е по-голям от очаквания от анализатори, анкетирани от Ройтерс – прогнозите бяха индексът да се понижи до -18 пункта.

„Няма нищо положително за докладване по отношение на очакванията за бъдещето“, коментира управляващият директор на Sentix Манфред Хюбнер. Съответният подиндекс пада с 6,2 пункта до -24,5 пункта през юли, което е най-ниското му ниво също от ноември 2022 г.

„Въпросът е откъде може да дойде подобрение“, според Хюбнер.

Анкетираните инвеститори очакват централните банки да затегнат допълнително паричната политика, а икономиката на САЩ, която устоя на глобалния спад, не разпространява положителна инерция.

Хюбнер посочва Германия, най-голямата икономика в еврозоната, като страната с най-лоши стойности на индекса за отделните държави. Общият индекс на инвеститорското доверие на Sentix за Германия пада през юли със 7,3 пункта до -28,4 пункта.

Подобни са спадовете и на подиндексите за оценка на текущата ситуация и на очакванията.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:23 | 10.07.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Икономика и макроданни виж още

Коментари

Финанси виж още