IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Упоритата инфлация в Нова Зеландия се забавя по-слабо от очакваното през второто тримесечие

Цените на 8 от 11 групи стоки в кошницата на индекса на потребителските цени са се повишили за периода от април до юни

12:50 | 19.07.23 г.
ивета томева
Снимка: Bloomberg LP
Снимка: Bloomberg LP

Покачването на цените в Нова Зеландия се е забавило по-слабо от очакваното през второто тримесечие, като инфлацията в страната е останала упорито висока, което предполага, че централната банка трябва да бъде нащрек. Местният долар също е поскъпнал по-рано, пише Bloomberg.

Годишният темп на инфлация се е забавил до 6% от 6,7% през първото тримесечие, съобщи Статистическата служба на Нова Зеландия в сряда в Уелингтън. Икономистите прогнозираха ниво от 5,9%, докато Централната банка очакваше темп от 6,1%. Потребителските цени са се повишили с 1,1% спрямо три месеца по-рано, което е над медианната прогноза от 0,9%.

Новозеландската централна банка заяви, че е приключила с повишаването на лихвите, след като от октомври 2021г. ги увеличи с 525 базисни пункта, което е най-агресивното затягане от въвеждането на основния лихвен процент през 1999 г. Въпреки че икономиката е в застой, данните от днес показват, че ще е необходимо време, докато инфлацията се забави до целевия диапазон на банката от 1-3%.

„Инфлацията остава висока, стабилна и изостава от забавянето, което наблюдавахме в последните проучвания на цените“, заяви Ким Мънди, старши икономист в ASB Bank в Оукланд. „Упоритата инфлация на нетъргуемите стоки и услуги ще държи централната банка на Нова Зеландия нащрек и на мнение, че паричната политика ще трябва да остане рестриктивна в близкото бъдеще, но очакваме регулаторът да изчака със следващото затягане“, допълва тя.

Инфлацията на нетъргуемите стоки и услуги (които не могат да бъдат продавани на друга локация, бел. ред.), внимателно наблюдаван показател за ценовия натиск в страната, се е забавила до 6,6% от 6,8%, но все още остава над прогнозираните от Новозеландската централна банка 6,3%.

Цените в 8 от 11 основни групи в кошницата на индекса на потребителските цени са се повишили през второто тримесечие. Основните двигатели са цените на храните, жилищното строителство и наемите, съобщиха от статистическата агенция на страната.

Бензинът е поевтинял с 1,5% през тримесечието и с 15% на годишна база, докато цените на храните са се повишили с 12,3% спрямо година по-рано – най-много от 1987 г. насам. Цените на строителството на нови жилища са отбелязали ръст от 1,1% за тримесечието и 7,8% за годината.

„Като цяло тези данни показват, че рисковете за прогнозите за инфлацията остават категорично с посока нагоре“, заяви Майлс Уоркман, старши икономист в ANZ Bank New Zealand в Уелингтън. „Макар че годишната обща инфлация се забави рязко, което допринася за инфлационните очаквания, данните сочат упоритост на инфлацията при нетъргуемите стоки и услуги, което е свързано с потенциални предизвикателства в средносрочен план“, посочва той.

„Виждаме, че инфлацията се забавя с добър темп през 2023 г., тъй като повишенията на цените от миналата година и ограниченията в предлагането отшумяват, особено на пазара на труда. Забавящата се инфлация би трябвало да разчисти пътя на регулатора, който да насочи политиката си към подкрепа на растежа с понижаване на лихвените проценти веднага след четвъртото тримесечие на 2023 г., твърди Джеймс Макинтайър, икономист в Bloomberg.

Последните прогнози на Новозеландската централна банка през май предполагат, че тя ще обмисли понижаването на лихвите през втората половина на 2024 г., въпреки че някои икономисти предполагат, че регулаторът ще действа по-рано, заради отслабващото търсене.

„Упоритостта на базисната инфлация наистина води до по-голям риск Новозеланската централна банка да се забави с намаляването на лихвите“, смята Абхиджит Сурия, икономист в Capital Economics в Сингапур, който в момента залага на понижение през първото тримесечие на 2024 г.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:50 | 19.07.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Икономика и макроданни виж още

Коментари

Финанси виж още