IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Китайските пари бягат от западния свят

Инвеститори, които преди време купуваха хотели в Ню Йорк, сега пренасочват парите си другаде

10:43 | 24.07.23 г. 3
Снимка: Lam Yik/Bloomberg
Снимка: Lam Yik/Bloomberg

Само преди няколко години китайските пари се вливаха в богатия свят. Китайски инвеститори правеха огромни сделки и разграбваха трофейни активи – от луксозни жилища и петзвездни хотели в Ню Йорк до швейцарска химическа компания и германски гигант в областта на роботиката, пише Wall Street Journal.

Тази епоха приключи. Китайските инвестиции се изтеглят от Запада, тъй като враждебността към китайските капитали нараства. Вместо това китайските компании влагат парите си в заводи в Югоизточна Азия и в минни и енергийни проекти в Азия, Близкия изток и Южна Африка в стремежа на Пекин да затвърди съюзите си на тези места и да си осигури достъп до важни ресурси.

Най-големият получател на китайски инвестиции от началото на тази година е богатата на никел Индонезия, сочат първоначални данни за китайските инвестиции, събрани от American Enterprise Institute. Никелът е ключов компонент в много от батериите, използвани за захранване на електромобили.

Пренасочването на инвестиционните потоци показва как Китай реагира на влошаващите се отношения със Запада начело със САЩ и засилва търговията и инвестиционните връзки с други части на света по начини, които може да създадат нови разделителни линии в световната икономика.

Оттеглянето на китайски пари от Запада може да намали броя на новосъздаваните работни места в някои страни и също така да ограничи източниците на капитали, които предприемачи на места като Силициевата долина могат да използват. Слабата китайска икономика вече лишава света от един от традиционните му двигатели на растежа.

В по-широк план промяната е показателна за свят, в който глобализацията затихва, а геополитическото напрежение е по-вероятно да се задържи за дълго време.

Преките чуждестранни инвестиции от Китай към останалия свят са намалели с 18% на годишна база според нов показател, оповестен неотдавна. Новото им ниво е с 25% надолу спрямо връхната точка през 2016 г., докато сливанията и придобиванията намаляват, а Пекин затяга правилата за ограничаване на изтичането на капитали.

Въпреки смекчаването на COVID ограниченията от Китай миналата година страната вероятно няма да се върне към силните времена за сделките в чужбина, до голяма степен заради растящото геополитическо напрежение със САЩ и съюзниците им, които според анализатори блокират нови китайски инвестиции от съображения за националната сигурност.

В Китай отслабващата валута, изпитващият затруднения частен сектор и растящото внимание на Пекин върху изграждането на местна икономика за засилване на самодостатъчността на страната също ще подкопаят инвестициите ѝ в чужбина, смятат анализатори.

„До голяма степен пространството на Китай за насочване на инвестиции към чуждестранни развити икономики се свива“, коментира Луис Куджис, главен икономист за Азиатско-Тихоокеанския регион в S&P Global Ratings. Малко е вероятно чуждестранните инвестиции на Китай да нараснат значително през следващите три до пет години, допълва той.

Вместо това Китай вероятно ще пренареди инвестиции, за да затвърди доминацията си в сектори като възобновяемата енергия и електромобилите. Това вероятно ще означава пренасочване на инвестиции от развиващи се пазари от Югоизточна Азия към Близкия изток и Африка, докато китайските собственици на заводи търсят места за разширяване на дейностите си и за намиране на нови клиенти, а Пекин се насочва към пазари, богати на суровини.

Китайският автомобилен производител BYD съобщи този месец, че планира да инвестира над 600 млн. долара в няколко автомобилни завода в Бразилия.

„Докато Си Дзинпин е жив, няма да се върнем към 2016 г.“, казва Дерек Сисърс, старши сътрудник в American Enterprise Institute, имайки предвид връхната точка на китайските инвестиции в чужбина. Според него макар да е вероятно китайските капитали да не липсват прекомерно на американската икономика, оттеглянето им може да е по-болезнено за по-малки западни икономики като Австралия, Канада или Унгария.

По-малкото китайски пари в западните икономики имат и някои предимства. Това може да ограничи спекулативно поведение, което тласна нагоре цените на имотите в страни като Канада, САЩ и Австралия преди пандемията например.

Китайски инвеститори предизвикаха спекулативна треска на пазари като Ню Йорк в средата на миналото десетилетие. Застрахователната компания Anbang купи хотел Waldorf Astoria за 1,96 млрд. долара през 2015 г., по онова време най-скъпата покупка на хотел в САЩ в историята.

Anbang беше поета от  правителството през 2018 г., малко преди основателят ѝ да бъде осъден на 18 години затвор за финансови престъпления, свързани с измама и злоупотреба с власт. План за превръщането на Waldorf Astoria в луксозни апартаменти не беше завършен.

Напоследък преките чуждестранни инвестиции са по-слаби в света, не само в Китай. Във всички страни, включително в САЩ, чуждестранните инвестиции са намалели с 14% през 2022 г. спрямо година по-рано, тъй като инфлацията, опасенията от рецесия и сътресенията на финансовите пазари водят до блокиране на инвестиции, показват данни на Конференцията за търговия и развитие към ООН.

Но спадът в Китай е по-рязък и обхваща по-дълъг период, особено в развити икономики, признак за икономическо скъсване със Запада.

Данни на ООН сочат, че инвестициите на Китай са се свили до около 147 млрд. долара през 2022 г., спад с 18% спрямо година по-рано. Те достигнаха връх от 196 млрд. долара през 2016 г.

Преди това Пекин активно насърчаваше китайски компании да инвестират в чужбина, за да помогнат за разширяването на китайското икономическо влияние. Конгломерати като HNA и Dalian Wanda инвестираха кеш в глобални банки, хотелски вериги и киносалони.

Активните придобивания породиха сравнения със стремежа на корпорациите в Япония за покупки в САЩ и не само през 80-те години на миналия век, когато японски компании купиха стоманени заводи, известни хотели и киностудиа.

Но през 2016 г. притесненията от изтичането на капитали и финансовия натиск в китайските конгломерати накараха Пекин да затегне контрола върху капиталите и да засили вниманието към сключваните от компаниите сделки.

В последно време отношението към китайски придобивания се втвърдява, тъй като отношенията със Запада начело със САЩ се влошават. Вашингтон и съюзниците му влязоха в конфликт с Пекин по въпроси като националната сигурност, търговията и Тайван.

Освен това Китай преосмисля инициативата си „Един пояс, един път“, съсредоточена върху изграждането на инфраструктура в развиващия се свят. Официални представители искат китайски кредитори да предприемат по-предпазлив подход към нови проекти, след като заеми за милиарди долари станаха лоши.

През 2016 г. китайски компании и държавни дружества са направили 120 инвестиции в развити икономики от Г-7, 63 от които бяха в САЩ, сочат данни за китайски проекти в чужбина, поддържани от American Enterprise Institute и Heritage Foundation.

Сделките включваха придобиването на производителя на компютърни принтери Lexmark в САЩ от консорциум от китайски купувачи и продажбата на германския производител на роботика Kuka на китайската компания Midea.

Миналата година е имало 13 китайски инвестиции в страни от Г-7. През 2016 г. китайски компании инвестираха 84 млрд. долара в страни от Г-7 и те съставляваха около половината от общите китайски инвестиции в чужбина.

Миналата година инвестициите в икономики от Г-7 възлизат на 7,4 млрд. долара, или само 18% от чуждестранните инвестиции на Китай същата година, сочат данните на American Enterprise Institute.

Преките чуждестранни инвестиции на Китай в Европа са достигнали десетилетно дъно от 8,8 млрд. долара през 2022 г., сочат данни на нюйоркската компания Rhodium Group и института Mercator за китайски изследвания, базиран в Берлин.

Индустрията на електромобилите е една от малкото, които привличат много китайски инвестиции, макар че мащабът не е достатъчно голям, за да компенсира свиването на сделките другаде.

Китайски компании и държавни дружества са инвестирали общо 24,5 млрд. долара в Азия, Южна Америка и Близкия изток миналата година, сочат данните на American Enterprise Institute. Това е ръст с 13 на сто спрямо 2021 г. Сделките включват инвестиция от 1,9 млрд. долара на китайския държавен петролен гигант Cnooc в Бразилия и инвестиции на автомобилните производители Great Wall Motor и BYD в Тайланд.

През първото полугодие на тази година чуждестранните инвестиции на китайски компании са възлезли на 29,5 млрд. долара, което е скромно възстановяване на активността в чужбина сега, когато пандемията отшумява.

Индонезия е водеща дестинация благодарение на богатите си залежи на стратегически полезни изкопаеми. Тя е получила 17% от общия обем инвестиции, въпреки че данните може да се променят с получаването на повече информация за точния момент на инвестициите.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:43 | 24.07.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Икономика и макроданни виж още

Коментари

3
rate up comment 1 rate down comment 0
doba
преди 9 месеца
Че какво да инвестираш в свят, в който по всяко време може да те вкарат в списък Магнитски и да ти олапат имането ? :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 4 rate down comment 8
evlogi
преди 9 месеца
До: andy Китайците ни най-малко не бягат от западния свят..Напротив с милиони са там и се увеличават.Чйнатауни под път и над път..Намаляват насочваните от компартията корпоративни парични потоци,което изобщо не е същото, и което според мен си е изцяло положително явление..*** тва е сложна материя за един пу,тин.ист
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 10 rate down comment 5
andy
преди 9 месеца
Китайците бягат от запад(налия) свят! И с право! Китайците имат невероятен нюх за бизнес. Усещат, че запада е история и безпериспективен. За тях интересна е Африка.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още