IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Ще постигне ли независимост от Китай производството на електроника?

Как се диверсифицира бизнесът в глобалната верига на доставки, коментира Димитър Димитров, главен изпълнителен директор на „Шелли Груп"

11:32 | 20.07.23 г.

Големият проблем, не само за нас, а за всички, които произвеждат електроника на този свят е, че огромната част от компонентите се създават в Китай. Това мнение изрази в предаването "Светът е бизнес" на Bloomberg TV Bulgaria Димитър Димитров, главен изпълнителен директор на „Шелли Груп".

По думите му дори суровите материали идват от там, като е достатъчно един единствен компонент да липсва, за да не можеш да създадеш устройството си. Така че като се погледне веригата на доставки, дори производството да е извън Китай, то не би било независимо от Китай, коментира гостът.

Що се отнася до чиповете, IT предприемачът допуска, че Европа и Америка с времето имат шанс да постигнат независимост, но смята, че за „всичко останало по-скоро ще е по-трудно“. „Има производства и извън Китай, но обемите са много далеч от достатъчни за производителите на електроника“, посочи Димитров.

Според него китайска хватка върху света и неговата електроника и технологии е много опасна и силна. По думите на мениджъра ще трябва много време, за да бъде преодоляна и да могат да бъдат намерени алтернативни източници на сурови материали и на компонентите, които пристигат от там.

„Така че засега няма мърдане, колкото и да говорим за скъсяване на веригата на доставки, за диверсифицирано производство, за връщане на производството на чипове обратно в Европа, в САЩ“, коментира Димитров.

За плановете и настоящите проекти на „Шелли Груп" (компанията сменя името си от „Алтерко") той заяви, че в момента централно място заема работата по производството на собствен чип. „Това не е свързано толкова с недостига на чипове, колкото с това, че към момента на пазара не успяхме да намерим готов чип, който да може да покрие нуждите на устройствата, които смятаме да произвеждаме в бъдеще“, обясни IT предприемачът, и отбеляза, че това се налага при разработките за изкуствен интелект, които ще вградят в устройствата. „Трябва да имаме нов чип, който да бъде достатъчно мощен, за да може да оперира и да поддържа всички тези функционалности, като в същото време да има ниска консумация на енергия“, коментира той.

По думите му компанията вече е инвестирала в създаването на чип, който се произвежда в Тайван. „Само ние ще го използваме в нашите продукти, но смятаме да го предлагаме и като „решение" – чрез този чип ще се предлага услугата за свързване и контрол на други умни електроуреди и други производители, които нямат нашия опит в сферата на автоматизацията, смартхоум, смартенерджи", добави Димитър Димитров.

Той поясни, че продуктът Myki вече е на етап, в който не се разработват нови модели, предлагат се решенията, които са от преди няколко години, както и поддръжка. Причината е, че компанията е решила да се насочи и да се наложи в IoT сектора и умните домове.

Какви умни устройства за смарт домове ще бъдат пуснати от Shelly Group в продажба до края на годината? Колко струват различните устройства? Каква е средната цена на най-масовите от тях? Какви са конкурентните предимства на българската компания? Какво е влиянието на AI  върху пазара? Как ще изглежда електрониката на бъдещето? Предстои ли ни да живеем в две паралелно развиващи се общества – едно, в което електрониката, изкуственият интелект и IoT са достигнали връх и друго, в което да не се допуска използването на новите технологии и "хората да са сравнително технологично изключени"? Как се представят акциите на компанията на БФБ и на борсата във Франкфурт?

Вижте целия коментар във видео материала на Bloomberg TV Bulgaria.

Всички гости на предаването "Светът е бизнес" може да гледате тук.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:32 | 20.07.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Bloomberg TV виж още

Коментари

Финанси виж още