IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

ЕС се насочва към закон за киберсигурността на умните устройства

На този етап Европейската комисия е подготвила документ с предложения

12:30 | 09.09.22 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Снимка: Pixabay
Снимка: Pixabay

Умните устройства, свързани с интернет, като хладилници и телевизори, ще трябва да отговарят на строгите правила на Европейския съюз за киберсигурност или рискуват да навлекат глоби на производителите си или да бъдат забранени от блока. Това гласи документ на Европейската комисия, разгледан от Ройтерс.

Притесненията относно кибератаките нараснаха през последните години след големи пробиви, в които хакери нанесоха щети на бизнеса и искаха огромни откупи.

Европейската комисия ще обяви предложението си, известно като Закон за киберустойчивостта, на 13 септември. Текстът вероятно ще се превърне в закон, стига да получи одобрението на страните членки.

Правилата биха могли да намалят разходите на компаниите за киберинциденти с до 290 млрд. евро годишно спрямо годишни разходи за изпълнение на правилата от около 29 млрд. евро, гласи още предложението.

Според него производителите ще трябва да правят оценка на рисковете за киберсигурността на своите продукти и да предприемат подходящи процедури за отстраняване на проблемите.

Компаниите ще трябва да уведомяват агенцията за киберсигурност ENISA за инциденти в рамките на 24 часа, след като разберат за проблемите, и да вземат мерки за справяне с конкретния казус.

Вносителите и дистрибуторите ще трябва да проверяват дали продуктите отговарят на правилата на Европейския съюз.

Ако компаниите не се съобразяват с изискванията, националните надзорни органи могат „да забранят или ограничат предлагането на този продукт на националния пазар или да го изтеглят“, допълва текстът.

Пренебрегването на правилата може да струва на компаниите глоби до 15 млн. евро или до 2,5% от общия им световен оборот, което от двете е по-високо. Предвиждат се по-малки глоби за по-малко сериозни нарушения.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:11 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Новини и анализи виж още

Коментари

Финанси виж още