IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Американците очакват инфлацията да се забави, а финансовото им състояние да се подобри

Едногодишните очаквания са се понижили до най-ниското си ниво от април 2021 г. насам

22:14 | 14.08.23 г.
Автор - снимка
Създател
Снимка: Bloomberg
Снимка: Bloomberg

Американците са споделили миналия месец, че очакват по-слаба инфлация през следващите няколко години, като са оценили по-добре и собственото си финансово състояние, показва проучване, публикувано в понеделник от Федералния резерв на Ню Йорк, цитирано от Ройтерс.

В последното си проучване на потребителските очаквания звеното на Фед в Ню Йорк съобщи, че респондентите в анкетата му очакват нивото на инфлацията след година да бъде 3,5% в сравнение с юнската прогнозата за 3,8%. Новият прогнозиран темп е най-ниският такъв от април 2021 г. Очакванията за инфлацията в тригодишен и петгодишен план също са се понижили до 2,9% от 3% преди това, твърдят от Фед в Ню Йорк.

Очакваното забавяне на инфлацията в бъдеще е отчетено на фона отслабване на ценовия натиск в редица ключови категории. Федералният резерв на Ню Йорк каза, че през юли гражданите са очаквали по-слаб ръст на цените на бензина, хранителните стоки, на цените на лекарствата и лекарските услуги, на таксите за колежи и на наемите, като цената на последните се е понижила до най-ниското си равнище от 2021 г. насам Междувременно очакваното повишение при цените на жилищата е спаднало до 2,8% през юли от 2,9% през юни.

Федералният резерв на Ню Йорк публикува доклада си на фона на забавящите се основни показатели за инфлацията. Това охлаждане поражда въпроса дали Фед ще трябва отново да повиши лихвените проценти, след като вдигна основната си лихва с четвърт процентен пункт до диапазона 5,25%-5,50% на срещата си за решаване на паричната политика миналия месец.

Умереността на очакваната инфлация вероятно ще бъде възприета като положителен знак за прогнозите за ценовия натиск, тъй като според централните банкери прогнозите за инфлацията за това накъде ще се насочи тя в бъдеще оказват силно влияние върху равнището ѝ в момента.

Проучването отчете и по-оптимистични очаквания по отношение на личните финанси и пазара на труда. Според звеното на Фед в Ню Йорк повече респонденти са оценили положително личното си финансово състояние и по-малко са го оценили отрицателно в сравнение със същия период, миналата година. Делът на тези, които очакват след година да бъдат в по-добро финансово положение, се е увеличил до най-високото си ниво от септември 2021 г. насам.

От юлския доклад също така става ясно, че очакванията за перспективите за пазара на труда са се подобрили спрямо тези през юни.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 22:05 | 14.08.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Икономика и макроданни виж още

Коментари

Финанси виж още