IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Повече американци са подали молби за помощи при безработица миналата седмица

Въпреки това общият пазар на труда остава стабилен

17:06 | 03.08.23 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Снимка: Bloomberg
Снимка: Bloomberg

Броят на американците, подали първоначални молби за помощи при безработица, се е увеличил леко миналата седмица, докато съкращенията са намалели до 11-месечно дъно през юли, тъй като условията на пазара на труда остават затегнати, показва доклад Министерството на труда на САЩ, цитиран от Ройтерс.

Първоначалните заявления за помощи при безработица са се увеличили с 6 хил. до сезонно коригираните 227 хил. за седмицата, приключила на 29 юли, съобщи Министерството на труда в четвъртък (3 август). Прогнозата на икономисти, участвали в проучване на Ройтерс, беше за 227 хил. молби през последната седмица.

Пазарът на труда до голяма степен преодоля повишенията на лихвите от страна на Федералния резерв от март 2022 г. насам - с общо 525 базисни пункта. Молбите за помощи са на долната граница на диапазона от 194 до 265 хил. през тази година, отчасти облагодетелствани от трудностите при коригирането на данните спрямо сезонните колебания.

Компаниите производители на автомобили обикновено спират работата в заводите си през юли за подновяване на оборудването за нови модели. Но тези временни затваряния невинаги се случват по едно и също време, което може да обърка метода, който правителството използва, за да премахне сезонните колебания от данните.

Независимо от това, общият пазар на труда остава стабилен, тъй като работодателите пазят работниците си, след затрудненията им при намирането на нови по време на пандемията от COVID-19. Въпреки че имаше големи съкращения в технологичния и финансовия сектор, малките предприятия все още увеличават броя на служителите си, след като бяха изместени от големите предприятия, които наемат работници.

Силата на пазара на труда и забавящата се инфлация подхранват оптимизма, че икономиката може да избегне рецесията.

Броят на хората, получаващи помощи след първата седмица, което е индикатор за заетостта, се е увеличил с 21 хил. до 1,7 млн. през седмицата, приключваща на 22 юли, показва докладът на Министерството. Тези т. нар. удължени молби остават на исторически ниски нива, което показва, че някои съкратени работници остават безработни за кратък период от време.

Министерството на труда съобщи във вторник, че през юни са се падали по 1,6 свободни работни места на всеки безработен, съвсем леко променени спрямо май. Данните за молбите за помощи нямат отношение към доклада за заетостта за юли, който по план трябва да бъде публикуван в петък.

Според анкета на Ройтерс сред икономисти броят на работните места в неселскостопанския сектор вероятно се е увеличил с 200 хил. през юли, след като през юни нарасна с 209 хил. Прогнозите за равнището на безработица са то да остане непроменено на 3,6% през юли.

Въпреки че проучване на Института за управление на доставките тази седмица показа, че заетостта във фабриките се е свила до тригодишно дъно през юли, други данни сочат, че предстои още един месец на ръст на работните места. Националният доклад за заетостта на ADP в сряда отчете силно наемане на служители в частния сектор през миналия месец, а проучването на потребителското доверие на Conference Board показа, че домакинствата са оптимистично настроени към пазара на труда.

Данните бяха подкрепени от отделен доклад в четвъртък от глобалната фирма за подбор на работници Challenger , Gray & Christmas, който показа, че американските работодатели са регистрирали 23 697 съкращения през юли, най-малко от август 2022 г. насам. Съкращенията са намалели с 42% спрямо юни.

„Компаниите, уморени от освобождаването на работниците, които са им нужни, намират други начини да намалят разходите си“, коментира Анди Челинджър, старши заместник-председател в Challenger, Gray & Christmas. „Много от тях са забавили темпото на наемане на служители“, допълва експертът.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 17:06 | 03.08.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Пазари виж още

Коментари

Финанси виж още